Голова Нацбанку Шевченко пропонує скасувати податок на доходи за депозитами фізосіб

08 ЖОВТНЯ 2020 13:08

Голова Національного банку Кирило Шевченко пропонує скасувати податок на доходи за депозитами фізичних осіб. Про це він заявив в інтерв’ю Zn.ua.

«Однією з моїх пропозицій цього року до уряду було скасування податку на доходи за депозитами фізосіб. На жаль, у Мінфіну ця пропозиція не знайшла відгуку. Причини абсолютно зрозумілі», – розповів голова НБУ.

За словами Шевченка, регулятор повернеться до цього питання.

«У більшості країн інвестиційних інструментів в арсеналі фізичних осіб значно більше, в Україні ж це або депозити, або ОВДП і крапка. Ще є нерухомість, яка не є інвестиційним інструментом, але виступає реальною альтернативою першим двом. З огляду на нинішню ситуацію хотів би повернути привабливість такого інвестиційного інструменту, як депозити. Річ у тім, що коли у нас відсоткові ставки були на рівні 25%, це оподаткування доходу не було настільки значущим. Сьогодні, коли дохідність за депозитами, особливо валютними, знизилася, це оподаткування має суттєвий вплив на перерозподіл фінансових ресурсів», – пояснив голова НБУ.

Окрім цього, Шевченко наголосив, що підтримує ідею перезапуску фондового ринку в Україні, яку раніше озвучував прем’єр-міністр, через обмеженість фінансових інструментів.

Нагадаємо: податок на відсотки за депозитами діє в Україні від 2014 року – тоді він становив 15%. У 2015 році ставка податку на доходи фізичних осіб за депозитом зросла до 20%, а також було введено новий вид податку – 1,5% військового збору. Від 2016 року ставка податку – 18% плюс військовий збір, що в сумі становить 19,5% від доходу за депозитом.

Економіка, 08.10.2020 13:08