Олександр Кубраков. Фото: Facebook/Олександр Кубраков

Говорили про блокаду кордону: Кубраков зустрівся з новим міністром інфраструктури Польщі

У Варшаві відбулась важлива зустріч віце-прем’єра з питань відновлення — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова та нового міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака. Ключовою темою обговорення була ситуація з блокадою кордону.

Про це повідомив Кубраков у своєму Facebook.

За словами міністра, українська сторона представила ключові цифри та аналітичні дані вантажних перевезень українськими та польськими перевізниками, які свідчать — проблем, про які говорять протестувальники, насправді немає.

"Обговорили аргументи та позицію польської сторони. Важливо прийти до єдиного розуміння цифр та даних щодо перевезень та частки ринку, що займають наші та польські перевізники", — написав Кубраков.

Кубраков наголосив, що Україна сильно залежить від автотранспортних перевезень в умовах блокади портів: у таких умовах й критично важливий імпорт для України, а також експортна логістика.

"Порушили питання створення окремої електронної черги для порожніх фур на "Ягодин — Дорогуськ". Ми пропонували це раніше — ми зробили. З понеділка реєстрація в окрему чергу розпочалась, проте очевидно вплив цього рішення побачити неможливо, адже кордон заблоковано повністю (за добу з Ягодина виїхало три вантажівки!)" — йдеться у повідомленні міністра.

Кубраков повідомив, що представники України зі свого боку наголосили про термін перебування для вантажівок на іноземній реєстрації. Наразі він складає 60 діб замість 20. Міністр також анонсував нову зустріч з представниками уряду Польщі вже у Києві. На ній планують прийти до спільної позиції.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, 16 грудня на польсько-українському кордоні помер водій вантажівки. Вона стояла в черзі через протести польських перевізників. Це вже третій летальний випадок від початку блокування українсько-польських пунктів пропуску.

За даними Мінекономіки, попри блокаду українського кордону польськими автоперевізниками, економіка нашої держави продовжує відновлюватися. За попередніми оцінками, зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) у листопаді 2023 року, порівняно з цим періодом минулого року, становить близько 4%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.12.2023 12:47