Фото: сайт президента

Хорватія готова надати Україні порти в Чорному та Адріатичному морях для експорту зерна

У вівторок, 22 серпня, президент України Володимир Зеленський зустрівся із прем'єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем. Лідери країн обговорили, зокрема, альтернативні шляхи "зернової угоди".

Про це повідомляє прес-служба президента.

"Володимир Зеленський подякував Хорватії за підготовку нового оборонного пакету для України, який міститиме важливі складові. Сторони обговорили подальший розвиток оборонної співпраці двох держав", — йдеться у повідомленні.

Відомо, що під час розмови Зеленський розповів премʼєру Хорватії про незаконне блокування Росією судноплавства в Чорному морі та масовані ракетні удари РФ по портовій інфраструктурі України, які ставлять під загрозу світову продовольчу безпеку.

"Володимир Зеленський наголосив, що Україна готова й надалі залишатися гарантом глобальної продовольчої безпеки й зацікавлена в пошуку нових шляхів постачання продовольства на світові ринки, одним із яких може стати Хорватія. Хорватська сторона підтвердила готовність надавати порти на Дунаї та в Адріатичному морі для транспортування українського зерна", — наголошують на сайті президента.

В результаті зустрічі обидві сторони скоординували кроки з подальшої взаємодії на міжнародній арені.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що США шукають альтернативні маршрути для експорту українського зерна. У США нібито є план, який допоможе збільшити можливості для України і сприятиме експорту чотирьох мільйонів тонн зерна на місяць через річку Дунай вже до жовтня 2023 року. При цьому розглядаються всі можливі варіанти, включно з ініціативою ЄС щодо автомобільних та залізничних шляхів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.08.2023 15:57