Хронологія подій про ситуацію із Саакашвілі: розвиток конфлікту

17 СЕРПНЯ 2017 12:11

Сайт TrueUA провів аналіз подій, які пов’язані із Михайлом СААКАШВІЛІ в Україні. Хронологія подій побудована від моменту набуття українського громадянства та по сьогоднішній день.

Став громадянином та чиновником України

30 травня 2015 року Президент України П. Порошенко підписав Указ про присвоєння М. СААКАШВІЛІ українського громадянства. У той же день він призначив його очільником Одеської обласної адміністрації.

Однак з моменту призначення на посаду, замість плідної співпраці, СААКАШВІЛІ почав конфліктувати з місцевими елітами і виступав з різкими заявами, в тому числі на адресу адміністрації Порошенко, звинувачуючи оточення Президента в корупції.

7 листопада 2016 року колишній Президент Грузії заявив про відхід з поста глави адміністрації Одеської області, а Порошенко підписав Указ про його звільнення через два дні. Варто зазначити, що Саакашвілі також в цей час позбувся посади позаштатного радника Президента України.

«Одеса буде процвітати тільки після того, як Київ буде звільнений від корупціонерів, які прямо протегують бандитизму і беззаконню, в тому числі в Одеській області. Тому в цій ситуації я вирішив подати у відставку і почати новий етап боротьби», – заявляв СААКАШВІЛІ.

Дорога назад до Грузії закрита

Варто відмітити, що вже тривалий час грузинська влада домагалася видачі СААКАШВІЛІ. На батьківщині проти нього порушено кілька кримінальних справ, пише Обозреватель.

Проте, екстрадиції Саакашвілі в Грузії заважало українське громадянство.

«За нашою конституцією екстрадувати його в іншу країну неможливо, але ми маємо повний контакт з грузинськими колегами і готові відповісти на всі їхні запитання», – говорив в червні заступник генпрокурора України Євген ЄНІН.

Втрата української прихильності

26 липня 2017 року Президент України Петро Порошенко видав Указ про позбавлення українського громадянства колишнього президента Грузії, екс-губернатора Одеської області Михайла СААКАШВІЛІ.  

«Президентом України видано Указ про втрату громадянства України ... Матеріали по Саакашвілі, надані Генеральною прокуратурою України, оброблені державною міграційною службою України, спрямовані на розгляд комісії з питань громадянства при Президенті України, в установленому порядку розглянуті на засіданні комісії», – йдеться в повідомленні Державної міграційної служби України.

Напередодні публікації на сайті в ДМСУ про це рішення повідомляли українські ЗМІ і депутат українського парламенту Ігор МОСІЙЧУК, який представляє Радикальну партію. «Мені підтверджують: це правда, - писав він в Facebook, - СААКАШВІЛІ позбавили українського громадянства, і це свідчить, що Президент Петро Порошенко, нарешті, почав визнавати власні помилки».

Напередодні, 25 липня 2017 року, Саакашвілі писав в Facebook, що знаходиться в США.

Депутат Верховної ради України від Блоку Петра Порошенко Сергій ЛЕЩЕНКО вважає, що позбавлення громадянства повинно перешкодити Саакашвілі повернутися в Україну.

«Сценарій Порошенко щодо Саакашвілі: анулювати його українське громадянство, поки він знаходиться в США. Таким чином, Саакашвілі навіть фізично не зможе повернутися в Україну - його затримають у Борисполі після прильоту і першим рейсом екстрадують до Грузії, - написав він у Facebook. – Фактично Саакашвілі змушують брати притулок в Америці і забути про українську політику».

Минулого року СААКАШВІЛІ створив в Україні власну партію «Рух нових сил». 23 лютого 2017 року Міністерство юстиції України зареєструвало Рух нових сил політичною партією. 19 квітня 2017 року оголошено про об'єднання Руху нових сил з партією «Воля».

Соратники СААКАШВІЛІ нагадують, що саме Президент Порошенко був ініціатором запрошення реформаторів з-за кордону, в тому числі екс-президента Грузії, тому «підконтрольні йому служби» могли б виявити будь-які порушення в процедурі отримання громадянства. На їхню думку, Порошенко використовував СААКАШВІЛІ для свого піару, а коли той вийшов з-під контролю і почав політичну боротьбу, вчинив з ним як диктатор.

Враховуючи те, що на момент позбавлення громадянства Саакашвілі знаходився в США, постало питання легітимності його повернення в Україну за українським закордонним паспортом. В медіа-просторі його поверненню в Україну було розгорнуто цілу інформаційну компанію за допомогою ресурсів партії «Рух нових сил», активної позиції нардепа Ю.Дерев’янка та Д.Сакварелідзе.

Матеріали за темою:
 «Петро Порошенко використовує американських лобістів для дискредитації Mikheil Saakashvili»

В контексті цієї інформаційної компанії в публічні інсинуації спробували втягнути й Державну прикордонну службу України. Для прикладу можна навести заяви Ю. Дерев’янка. Мовляв, його авто незаконно був обшуканий прикордонниками на кордоні з метою пошуку Саакашвілі в багажному відділені.

Матеріали за темою:

Наступним прикладом є так званий похід журналістів до будівлі Адміністрації Держприкордонслужби, який також очолював Ю.Дерев’янко. Однак після розмови з генерал-лейтенантом Серватюком В.М, який заявив, що у разі приїзду на державний кордон М. Саакашвілі прикордонники будуть діяти виключно згідно українського законодавством, публічні провокації стосовно ДПСУ завершилися.

Тим часом М. Саакашвілі активно подорожує європейськими країнами (Польща, Литва, Угорщина) за українським закордонним паспортом. про це він активно повідомляє на власній сторінці Фейсбук. У цих країнах він веде активну публічну діяльність, роздає інтерв’ю топовим телеканалам та виданням. Основні посили, які він надає журналістам – дії президента України незаконні; він буде оскаржувати позбавлення його громадянства в суді; Україна сповнена корупції та керується олігархічними кланами; він обов’язково повернеться в Україну з території однієї з європейських країн вже восени цього року.

16 серпня 2017 року М. Саакашвілі під час своєї прес-конференції на власній сторінці Facebook повідомив, що він повернеться в Україну 10 вересня через пункт пропуску «Краківець» та розраховує на живий коридор з його прихильників. Також він повідомив, що його будуть супроводжувати багато журналістів та депутатів, а також Україні, які живуть в Польщі.  На питання, що він буде робити, якщо його затримають на кордоні. він відповів:

«Мене нема за що затримувати. Навіть якщо указ Порошенко вступив в силу, я людина без громадянства, що живе в Україні, у мене майно в Україні. У мене політична партія в Україні. Легально я маю право в'їжджати в Україну. Згідно із законом у них немає можливості мене затримувати».

Крім того, М. СААКАШВІЛІ заявив, що якщо Президент наважиться його екстрадувати до Грузії, це теж саме, що віддати його в руки Росії. (Повна версія відеокференції: https://www.facebook.com/SaakashviliMikheil/)

Події, 17.08.2017 12:11