Фото: "Укрінформ"

"Хвороба Х": у МОЗ розповіли, як Україна готується до нової можливої пандемії

Україна готується до нової можливої пандемії. Йдеться про "хворобу Х". 

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу в "Медіацентрі Україна — Укрінформ".

"Наразі у світі проводиться активна підготовка систем охорони здоров’я до можливої нової "пандемії Х", епідемії або сплеску тих чи інших інфекційних хвороб. Україна також вживає активних заходів для того, щоб ця система за необхідності спрацювала належним чином", — заявив він.

За його словами, в МОЗ визначили три компоненти, які є ключовими у готовності до потенційної пандемії. Йдеться про:

  • наявність кадрового персоналу;
  • мережу лабораторій;
  • партнерство з країнами Європейського Союзу.

"У 2023 році 193 заклади отримали пакет від Національної служби здоров’я України під назвою "Готовність на епідемії або спалахи до інфекційних хвороб", — зазначив міністр.

Ляшко підкреслив, що МОЗ посилило співпрацю із країнами Європи, щоб у разі необхідності, Україна могла отримати необхідні ліки з інших держав.

"Зокрема за останні три роки реорганізували та вдвічі збільшили фінансування Центрів контролю та профілактики хвороби, залучивши 14 494 медичних працівників, покращується і матеріально-технічна база — як коштом державного бюджету, так і в співпраці з міжнародними партнерами. Окремо відбувається співпраця з глобальними партнерами — як із ВООЗ, так і зі структурами Європейської комісії", — додав очільник МОЗ.

Що відомо про "хворобу X"

"Хвороба X" — це гіпотетична назва невідомого патогену, здатного викликати епідемію чи пандемію. Всесвітня організація охорони здоров’я 2018 року додала "хворобу X" до глобального переліку захворювань і патогенів, які мають пріоритет для досліджень та розробок у контексті надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров’я.

До того ж раніше журналісти RFI розповідали, що у серпні 2023 року понад 200 вчених у державному лабораторному комплексі Портон-Даун, що суворо охороняється, у Вілтширі у Великій Британії розробляють вакцину проти цієї недуги. Автори матеріалу наголошували, що досі невідомий збудник цієї хвороби може походити від ряду тваринних вірусів, здатних інфікувати людей.

Нагадаємо, за даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні у січні зареєстровано дев'ять випадків нового субваріанту штаму коронавірусу Омікрон — JN.1, який називають "Дженні".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.01.2024 19:51