Юрій Ігнат. Джерело: Командування Повітряних сил ЗСУ

Ігнат: Місцеві громади можуть купувати засоби РЕБ, щоб протидіяти ракетам і дронам

Речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат повідомив, що місцеві громади можуть самостійно закуповувати засоби радіоелектронної боротьби з метою протидії російським повітряним цілям.

Його коментар в ефірі телемарафону прозвучав на тлі новин про те, що частина ракет під час масованого обстрілу у суботу, 13 січня, не досягла цілей через потрапляння у зону впливу українських засобів РЕБ, передає "Громадське радіо".

"Це те, що можуть закуповувати місцеві громади, залучати ресурс. Зброю не купиш, і ППО не купиш, але системи РЕБ, зокрема цивільних виробників, якщо вони робочі, — це допомагає зберегти життя. І від дронів працює РЕБ, і може впливати на засоби повітряного нападу противника. Ракета може бути відведена, не долетіти до своєї цілі", — зазначив речник Повітряних сил.

Юрій Ігнат наголосив, що в Україні чимало підприємств, які виготовляють системи радіоелектронної боротьби, а "керівники певних компаній вже думають про свій особистий захист, щоб вберегти свої об’єкти". 

"Це вже робиться… За цим майбутнє. Не потрібно витрачати дорогі ракети, якщо можна таким чином зупинити ворога", — сказав Ігнат.


Як відомо, зранку 13 січня російські окупанти масовано атакували Україну ракетами різних типів. Вони випустили крилаті ракети з літаків Ту-95МС, а також аеробалістичні "Кинджали" з винищувачів МіГ-31К та інші модифікації ракет. Повітряні сили ЗСУ зафіксували 40 засобів повітряного нападу. Збити вдалося сім крилатих ракет Х-101/х-555/Х-55 та одну керовану авіаційну ракету Х-59. Понад 20 усіх перелічених засобів повітряного нападу, які не потрапили в статистику збитих, не досягли своїх цілей, внаслідок активної протидії засобами радіоелектронної боротьби. 

В американському Інституті вивчення війни вважають, що це може свідчити про те, що Україна впроваджує інноваційні технології протистояння ракетним ударам Російської Федерації.

"Це свідчить про те, що українські війська можуть розпізнати закономірності в повторюваних російських ударних пакетах і відповідно до них впроваджувати інновації та адаптуватися", — писали аналітики у своєму звіті 14 січня.


Нагадаємо, що в багатьох областях України 13 січня лунали вибухи, працювала протиповітряна оборона. "Прильоти" сталися у Дніпрі, Полтавській і Сумській областях, а в Чернігові впали уламки ракети.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.01.2024 01:16