Фото: "Укрінформ"

Росія використовує технології британських компаній у засобах РЕБ, — The Guardian

Країна-агресорка Росія використовує засоби радіоелектронної боротьби проти України, в яких є технології британських компаній. 

Як повідомляє The Guardian, у звіті, складеному Україною і розісланому найбільшим країнам, які ввели санкції, вказані ключові російські фірми, що займаються розробкою і виробництвом електронної військової техніки. Зокрема, Україна стверджує, що Велика Британія та інші країни ще не ввели санкції проти деяких залучених фірм і закликає це зробити.

"Ефективність російських електронних систем багато в чому залежить від доступу до імпортних компонентів, які широко використовуються під час виробництва таких систем… Необхідно негайно вжити конкретних кроків щодо зниження можливостей російського військово-промислового комплексу", — йдеться у повідомленні.

У доповіді зазначається, що у виробництві засобів радіоелектронної боротьби беруть участь вісім ключових російських фірм. У їх число входять науково-виробниче об'єднання "Стріла", науково-дослідне підприємство "Протек" і концерн "Радіоелектронні технології", які не потрапили під санкції Великої Британії.

У звіті також вказуються компоненти британських фірм, які були виявлені в російських засобах радіоелектронної боротьби. Зокрема, транзистори компанії Semelab Ltd, зареєстрований офіс якої знаходиться в Уокінгу, графство Суррей, і належить TT Electronic Group Holdings, були виявлені в устаткуванні для блокування радіокерованих пристроїв та зв’язку на полі бою.

У мобільному радарі ближньої дії було виявлено обладнання для електроживлення компанії XP Power, штаб-квартира якої знаходиться в Сінгапурі та акції котируються на Лондонській фондовій біржі. А в системі пеленгації були виявлені деталі, ймовірно, виготовлені компанією Golledge Electronics, що базується в Ільмінстері, графство Сомерсет. Водночас причетні до цього компанії заявляють, що припинили всю торгівлю з Росією з лютого 2022 року або раніше.

У доповіді пропонується, крім введення санкцій щодо виявлених російських компаній, ввести "єдину базу даних компонентів", що визначає технології, які російські військові використовують у своєму обладнанні радіоелектронної боротьби.

Нагадаємо, раніше Bloomberg повідомляв, що російські пропагандисти повернулися в Європу, попри запроваджені проти них санкції. Для своєї роботи рашисти використовують так звані сайти-дзеркала. Зокрема, зараз у Європі працюють swentr.site, назва якого є просто перевернутою задом наперед назвою "RT News". Його створили через три дні після запровадження європейських санкцій на початку російського вторгнення в Україну. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.11.2023 17:39