Фото ілюстративне. Джерело: detector.media

"Ми плюємо на ваші санкції": Bloomberg дізнався, як російська пропаганда обходить європейські заборони

Російські пропагандисти повернулися в Європу, попри запроваджені проти них санкції. Для своєї роботи рашисти використовують так звані сайти-дзеркала.

Про це повідомив Bloomberg. Журналісти нагадали, що Європейський Союз пообіцяв припинити потік пропаганди Володимира Путіна після того, як Росія вдерлася в Україну, наклавши санкції на підтримувані державою ЗМІ RT і Sputnik через декілька днів після нападу.

"Після майже двох років війни Кремль, здається, сміється останнім. RT.com може бути недоступним в ЄС, але низка менш популярних сайтів-дзеркал надає той самий контент, спрямований на підрив підтримки блоком України. "Ми плюємо на ваші санкції", — заявила головний редактор RT Маргарита Симоньян у коментарі, переданому її прес-службою", — йдеться у статті.

Зокрема, зараз у Європі працюють swentr.site, назва якого є просто перевернутою задом наперед назвою "RT News". Його створили через три дні після запровадження європейських санкцій на початку російського вторгнення в Україну. Зараз відомо загалом про 19 таких сайтів-дзеркал, які RT використовує для охоплення аудиторії в ЄС. Для просування цих сайтів росіяни використовують акаунти "із синьою галочкою" в мережі X (колишній Twitter) та інших соцмережах, які дають прямі посилання на матеріали з цих ресурсів.

Проблемою у боротьбі з такими клонами російських пропагандистських сайтів є значна повільність європейської бюрократії. Крім того, складнощів додає ще й те, що безпосередня реалізація санкційних рішень лежить на плечах окремих країн-членів ЄС, кожна з яких діє на власний розсуд.

За словами віце-президента Єврокомісії Віри Йоурової, яка відповідає за протидію дезінформації, влада ЄС знає про сайти-дзеркала та намагається їм протидіяти. Вона зазначила, що знайти такі сайти просто через пошуковий запит в Google користувачі не можуть — тільки за прямим посиланням, яке хтось має надати.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський під час відеозвернення 23 листопада повідомив про нові санкційні рішення нашої держави проти компаній і фізичних осіб, пов'язаних з Росією. Очільник держави ухвалив два пакети обмежень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.11.2023 14:55