Ілон Маск: жити на Марсі зможуть не тільки багатії

26 ЛИСТОПАДА 2018 12:12

Питання з колонізацією Марса з кожним роком стає все актуальнішою, тому в зацікавленої середовищі починають виникати очікувані розмови про доступність квитка на Червону планету: мовляв таке «задоволення» зможуть оплатити тільки найбагатші жителі Землі, а звичайні обивателі як завжди залишаться поза справами.

Мільярдер і глава компанії SpaceX, який планує не тільки возити людей на Марс, але ще і заснувати там цілу колонію, раніше вже відзначав, що потенційно дуже багато людей будуть готові заплатити сотні тисяч доларів за політ до Червоної планети. У новому інтерв'ю телеканалу HBO Маск спростував думку, що квиток в один кінець на Марс зможуть оплатити тільки багатії, повідомляє Technology News World.

У розмові з журналістами глава SpaceX поділився про прогрес компанії в її планах по колонізації Червоної планети, а також заявив, що є «70-відсотковий» шанс того, що він сам відправиться на Марс.

«Останнім часом досягли певних успіхів. І про це я говорю вперше», - сказав Маск, додавши, що розглядає можливість переїзду на Марс самостійно.

На питання про те, чи стане колонія на Марсі «запасним варіантом» лише для багатих людей, Маск відповів: «Ні, тому що ймовірностей загинути на Марсі у вас буде більше, ніж на Землі».

Ілон також спростував розмови про те, що за політ на Марс бажаючим, найімовірніше, доведеться викласти «кілька сотень тисяч доларів», що безумовно дуже багато для звичайних людей, але дуже дешево для космічної подорожі. Він відзначив великий інтерес з боку тисяч людей, які хотіли б у числі перших взяти участь в колонізації Марса, але в той же час в черговий раз нагадав, що мова йде не про пригоду. Опинившись на Марсі, людина зіткнеться з усіма труднощами необхідності виживання. А навколишнє середовище, в якому людям доведеться жити, буде істотно відрізнятися від тих умов, до яких багаті люди звикли на Землі.

Крім того, в інтерв'ю глава SpaceX зауважив, що першим колоністам доведеться працювати в дуже інтенсивному режимі, додавши, що кожен, хто відправиться в числі перших повинен бути готовий «до безперервної» роботі по будівництву першої марсіанської бази. Часу для відпочинку майже не буде. І якщо перші поселенці і зможуть вижити в рамках польоту до Марса і щоденній роботі на планеті, все одно буде існувати велика ймовірність того, марсіанські умови заберуть не одне життя. Велика буде ймовірність і того, що відправилися на Марс ніколи не зможуть повернутися назад на Землю.

«Хіба все це звучить як запасний план для багатіїв?», - поцікавився Маск у журналістів.

Ще в минулому році виступаючи на зборах Міжнародного конгресу астронавтики в Гвадалахарі (Мексика) Маск говорив, що він прагнути до того, щоб базова вартість польоту на Червону планету була аналогічна середньої вартості приватного будинку в США.

«Ви не зможете створити самостійну цивілізацію, якщо вартість квитка становитиме 10 мільярдів з людини. Якщо ми зможемо знизити вартість польоту для людини до середньої вартості будинку в США, що приблизно дорівнює 200 000 доларів, то тоді, я думаю, можливість створення самодостатньою та самостійною цивілізації буде досить високою. І я практично впевнений в тому, що все так і буде», - сказав тоді Маск.

Маск також зазначив спонсорство, яке може мати місце в майбутньому і припустив, що середньостатистичний громадянин один раз зможе накопичити на політ на Марс.

Події, 26.11.2018 12:12