Фото: Слово і діло

Інфляція у травні сповільнилася: які продукти здешевшали найбільше

У травні в річному вимірі інфляція становила 15,3%, тоді як у квітні цей показник був на рівні 17,9%. При цьому інфляція на споживчому ринку у травні у порівнянні з попереднім місяцем становила 0,5%, а з початку року — 3,8%. Щодо базової інфляції, то у травні в порівнянні з квітнем вона становила 0,3%, а з початку року — 3,3%. 

Про це свідчать дані Державної служби статистики

На споживчому ринку у травні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,9%. Найбільше (на 8,7% та 5,6%) подорожчали фрукти та овочі. На 1,7–0,2% зросли ціни на м'ясо та м'ясопродукти, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, сири, масло.

Водночас значно подешевшали яйця на 22,7%, також на 3,2–0,2% знизилися ціни на продукти переробки зернових, сало, рис, соняшникову олію, цукор, макаронні вироби, молоко.

Щодо вартості алкоголю та тютюнових виробів, то на них ціни підвищилися — на 1,2% і 1,3% відповідно. Одяг і взуття у травні, за даними Держстату, здешевшали на 1,6%, зокрема, взуття — на 1,9%, одяг — на 1,4%.

З приводу зростання цін у сфері охорони здоров’я, то воно відбулося на 0,8%. Ціни на транспорт знизилися на 1,1% в основному через здешевлення палива та мастил на 2,5%. 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Національний банк України планує повернутися до ринкових засад курсоутворення. Для цього потрібно знайти баланс — в умовах, коли вдається контролювати інфляцію.

Додамо, рівень бідності в Україні торік зріс з 5,5% до 24,2%. В результаті понад сім мільйонів людей опинилися за межею бідності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.06.2023 21:16