Фото: Fibi

В Україні значно сповільнилася інфляція: у чому причина

В Україні фіксують сповільнення інфляції. Споживча інфляція в річному вимірі у квітні 2023 року зменшилася до 17,9%. У березні вона становила 21,3%.

Про це свідчать дані, опубліковані Нацбанком України.

За даними  Державної служби статистики України, у місячному вимірі ціни зросли на 0,2%. Фактичні темпи зростання цін були дещо нижчими за траєкторію прогнозу НБУ, що зумовлене більшою за очікувану пропозицією продовольства та пального.

"Інфляцію стримувало зміцнення гривні на готівковому валютному ринку та поліпшення інфляційних очікувань. Сповільнення інфляції також значною мірою пояснюється ефектом бази порівняння минулого року, коли з початку повномасштабного вторгнення інфляція почала стрімко прискорюватися", — пояснюють у Нацбанку.

Як зауважують у НБУ, подорожчання оброблених продовольчих товарів суттєво сповільнилося (до 19,2% р/р). Як і в попередні місяці, це пояснюється зниженням темпів зростання витрат на сировину та пальне, відновленням виробничих та логістичних ланцюгів, зокрема на тлі стабільної ситуації в енергетиці. Так, тривало сповільнення зростання цін на хліб та борошняні вироби, кондитерські та ковбасні вироби, напої та консерви, молочні вироби й соняшникову олію.

Зростання цін на непродовольчі товари також суттєво сповільнилося (15,5% р/р). Повільніше почали зростати ціни на товари особистого догляду, одяг та взуття, електроніку, фармацевтичні товари, меблі, побутову техніку, товари для дому, автомобілі.

Темпи зростання вартості послуг майже не змінилися (15,2% р/р). Надалі сповільнювалося зростання цін на послуги послуг закладів громадського харчування, пов’язане зі зменшенням тиску з боку витрат на тлі стабільної ситуації в енергетиці. Крім того, через слабший попит повільніше зростала вартість оренди, послуг із ремонту та утримання житла, хімічного чищення, обслуговування автомобілів.

Натомість швидше зростала вартість медичних, страхових, телекомунікаційних послуг і послуг салонів краси. Це пов'язано, зокрема, із впливом поступового відновлення попиту на тлі обмеженої пропозиції.  

Нагадаєморівень бідності в Україні торік зріс з 5,5% до 24,2%. В результаті понад сім мільйонів людей опинилися за межею бідності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.05.2023 11:04