Фото: finbalance.com.ua

Мінекономіки прогнозує зниження інфляції цього року

Станом на кінець 2023 року рівень інфляції, ймовірно, становитиме 24%. Таким є прогноз Міністерства економіки. 

Про це повідомив заступник міністра економіки України Олексій Соболев, пише "Укрінформ".

"Ми пройшли пік інфляції в кінці минулого року, і вона поступово починає знижуватись. Ми прогнозуємо, що вона (інфляція, — ред.) знизиться цього року до 24%", — сказав Соболев.

Чиновник наголосив, що саме від тривалості бойових дій залежить нинішній макропрогноз і той, який використовувався під час підготовки бюджету на увесь рік. За його словами, під час підготовки бюджету припускалося, що бойові дії закінчаться у середині 2023 року, водночас тепер прогнозується, що бойові дії продовжуватимуться майже весь рік. Це, своєю чергою, вплинуло і на прогноз валового внутрішнього продукту, який нині оцінюється в 1% зростання на кінець поточного року.

Відомо, що в державному бюджеті на 2023 рік прогноз щодо рівня інфляції становив 28%. За січневим прогнозом Національного банку, інфляція уповільниться до 18,7% у 2023 році.

Нагадаємо, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що декілька місяців 2023 року інфляція може прискоритись у річному вимірі. Проте, далі очікується її розворот у бік зниження. 

Раніше у Нацбанку повідомили, чи відпустять найближчим часом гривню у "плавання".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.03.2023 09:29