Фото: slovoidilo.ua

Невтішний аналіз Світового банку: скільки українців опинилися за межею бідності

Рівень бідності в Україні торік зріс з 5,5% до 24,2%. В результаті понад сім мільйонів людей опинилися за межею бідності.

Про це йдеться у звіті Світового банку, пише The Guardian. Найбільший рівень зубожіння спостерігається у сільській місцевості.

Регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи Аруп Банерджі попереджає, що рівень бідності може різко зрости, оскільки безробіття неофіційно становитиме 36%, а інфляція досягла 26,6% наприкінці 2022 року.

Також економіст Олена Білан розповіла, що ситуація могла б бути ще гіршою без величезного пакета фінансової підтримки з боку міжнародної спільноти.

"Ми спостерігаємо падіння ВВП на 30% переважно тому, що Україна експортує 80% своїх товарів через порти, до яких вона більше не має доступу. У нас була інфляція у 26% — знову ж таки, що могло бути й гірше  але зарплати людей також залишилися незмінними, а валюта знецінилася стосовно долара на 20%",  розповіла вона журналістам. 

Білан додала, що найбільш проблемним у цій ситуації залишається питання працевлаштування.

Нагадаємо, раніше у Світовому банку заявляли, що відновлення економіки України внаслідок вторгнення Росії коштуватиме 411 мільярдів доларів. Ця сума у 2,6 раза перевищує очікуваний валовий внутрішній продукт України 2022 року.

Зазначимо, восени минулого року на тлі повномасштабної війни Росії проти України наша країна отримала від міжнародних донорів майже $22 млрд фінансової допомоги. Однак ця сума могла бути майже вдвічі більшою, якщо порівняти з тим, що було заявлено раніше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.05.2023 13:09