Фото: fakty.com

Коли в Україні "відпустять" курс гривні: у Нацбанку поділились планами

Національний банк України планує повернутися до ринкових засад курсоутворення. Для цього потрібно знайти баланс — в умовах, коли вдається контролювати інфляцію.

Про це заявив голова Національного банку України Андрій Пишний в ефірі телемарафону.

"Ні, ми наразі не плануємо відмовлятися від фіксованого курсу завтра, чи післязавтра. Але ми плануємо створити передумови, які дозволять Національному банку поступово повертатися до ринкових засад курсоутворення. Ми не прив'язані до календаря подій. Ми прив'язані до створення передумов. Вони очевидні: потрібно знайти баланс — в умовах, коли нам вдається контролювати інфляцію", — сказав Пишний.

Чиновник запевнив, що інфляція в нашій країні суттєво сповільнилася. 

"Ще в грудні наші прогнози були такими, що інфляція у квітні становитиме на рівні 24% — це дуже багато. Наразі нам вдалося зробити майже неймовірне — сьогодні інфляція на рівні 18%. І банки пропонують таку ж ставку. Це дозволяє відчувати впевненість громадянам, що їхні заощадження не знецінюються", — додав він.

Що потрібно для повернення до "плаваючого" курсу

Раніше у НБУ пояснювали, що для повернення до "плаваючого" курсу потрібна поява альтернативного до фіксованого курсу номінального якоря для економіки. Крім цього, облікова ставка повинна відновити свій статус і дієвість як основного монетарного інструменту.

Нагадаємо, рівень бідності в Україні торік зріс з 5,5% до 24,2%. В результаті понад сім мільйонів людей опинилися за межею бідності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.05.2023 12:31