Фото: "Вікіпедія"

Іран має достатньо урану для виготовлення атомних боєголовок: заява МАГАТЕ

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що Іран має достатню кількість високозбагаченого урану для створення декількох атомних боєголовок. 

Про це повідомив Bloomberg.

За словами Гроссі, Іран зриває міжнародні зусилля з вивчення його ядерної програми, оскільки прискорює виробництво урану, збагаченого близько до рівня, достатнього для виробництва ядерної зброї.

"Це дуже розчаровує. Ми не розуміємо, чому вони відмовляються дотримуватися необхідної прозорості", — заявив Гроссі.

Наголошується, що наразі інспектори МАГАТЕ не виявили "перекидання" запасів іранського урану на виробництво зброї, але "виробництво і зберігання такої великої кількості матеріалу викликає занепокоєння", тому що у грудні 2023 року Іран потроїв темпи збагачення урану.

"У грудні Іран потроїв темпи збагачення урану, скасувавши заходи, які були запроваджені на тлі негласної дипломатії зі США", — зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, восени Пентагон повідомляв, що хоч Іран і має усі необхідні ресурси, щоби створити ядерну зброю, поки що немає ознак того, що це може статися найближчим часом. Країна здатна розробити вибухову зброю масового ураження за два тижні.

Також у червні державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що отримання Іраном ядерної зброї загрожує безпеці всього Близькосхідного регіону. Тому, за його словами, Штати зроблять усе можливе для, щоби Тегеран не отримав її.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.01.2024 10:39