Іран висунув Європі умови для збереження ядерної угоди

24 ТРАВНЯ 2018 12:21

Верховний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеї висунув сім умов, дотримання яких дозволить зберегти прихильність Тегерана ядерній угоді, повідомляє  агентство Al Jazeera.  

За словами Хаменеї, Європа повинна гарантувати, що Іран зможе як і раніше продавати нафту.   

У разі якщо США завдадуть шкоди збуту іранської нафти, європейські держави повинні її відшкодувати. Крім того, іранський лідер зажадав від європейських банків гарантій продовження торгового співробітництва.   

Крім іншого, Європа повинна прийняти резолюцію, яка засудить США за порушення резолюції 2231, в якій підтримується ядерна угода з Іраном.  

Аятолла Алі Хаменеї підкреслив, що Іран не має наміру починати конфлікт з Німеччиною, Францією і Великобританією, однак країни ЄС повинні довести, що вони працюють над ядерною угодою.   

«Якщо європейці не зважаться відповісти на наші вимоги, то Іран залишає за собою право відновити ядерну діяльність», - заявив іранський лідер.  

Дональд Трамп 8 травня оголосив про вихід з угоди, яка була укладена з Іраном США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною в 2015 році і передбачає виконання Тегераном ряду кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.   

Трамп звинуватив Іран в пособництві тероризму і прагненні продовжувати розробку ядерної зброї. Після виходу з угоди США розширили санкції проти Ірану.  

У Німеччині рішення Трампа називають «супер-катастрофою». ФРН є одним з найважливіших торгово-економічних партнерів Тегерана в Євросоюзі, при цьому розширення американських санкцій може торкнутися німецьких фірм, які працюють в Ірані. 

 

Світ, 24.05.2018 12:21