Фото: росЗМІ

ISW: В окупантів не достатньо ресурсів для виконання стратегічних завдань в районі Авдіївки

Російські військові нещодавно розширили зону відповідальності Центрального угрупування військ в Донецькій області, що говорить про те, що російське військове командування не пріоритетно віднесло попереднє завдання угруповання до виконання виключно функцій оперативно-маневрової сили на Авдіївському напрямку. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Як зазначають аналітики, російське військове командування може доручити Центральному угрупованню військ контроль над основною частиною ключових наступальних зусиль Росії у Донецькій області. Російські війська перекинули Центральне угруповання військ з району Кремінної на Авдіївський напрямок перед початком російської наступальної операції із захоплення Авдіївки з жовтня 2023 року по лютий 2024 року і розпочинати зосередження в цьому районі майже всіх підрозділів Центрального військового округу, розгорнутих наступальної операції. 

Російське військове командування створило Центральне угруповання військ як оперативно-маневрові сили вздовж вузького фронту в районі Авдіївки після захоплення міста в лютому 2024 року і доручило підрозділам Центрального військового округу використовувати тактичні успіхи Росії та просунутися якнайдалі на захід, перш ніж українські сили встановлять згуртовані й важкопрохідні оборонні лінії у цьому районі. 

Центральне угруповання військ Росії здійснило помітний тактичний прорив на північний захід від Авдіївки в середині квітня 2024 року і досягло значних тактичних успіхів у цьому районі, в основному через обмеження у постачанні української матеріальної частини, викликані затримками в наданні західної допомоги у сфері безпеки. З того часу українські війська стабілізували фронт у цьому районі та сповільнили темпи російського наступу, і нині Центральне угруповання військ Росії просувається такими ж темпами, як і російські сили в інших місцях України.

Російські війська розпочали наступальну операцію у напрямку Торецька в середині червня 2024 року і також доручили це завдання Центральному угрупованню військ, а Центральне угруповання військ передислокувало більшу частину 27-ї мотострілецької дивізії з району Авдіївки до Нью-Йорка (на південь від Торецька). Відповідальність за зусилля в Торецьку приблизно подвоїла протяжність зони відповідальності Центрального угруповання військ і вже відвернула значну частину живої сили від зусиль в Авдіївці. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив 26 липня, що підрозділи 90-ї танкової дивізії ЦВО (41-ша загальновійськова армія) провели посилену механізовану атаку чисельністю батальйону на південний захід від Донецька 24 липня, хоча ISW ще не спостерігав детальніших повідомлень, що приписують атаку 90-й танковій дивізії. 

Підрозділи Східного та Південного угруповань російських військ раніше проводили наступальні операції на захід та південний захід від Донецька, і відправлення підрозділів Центрального військового округу в цей район у рамках однієї з найбільших механізованих атак з осені 2023 є помітною зміною. Центральне угруповання військ раніше використало підрозділи 90-ї танкової дивізії як оперативний резерв і направило ці підрозділи для посилення російських наступальних зусиль в районі Авдіївки в березні 2024 року, в ході яких підрозділи 90-ї танкової дивізії провели останню помічену механізовану атаку чисельністю батальйону. 

Повідомляється напрям підрозділів 90-ї танкової дивізії в район на південний захід від Донецька дозволяє припустити, що зона відповідальності Центрального угруповання військ може також розширюватися на південь, хоча точні контури відповідальності угрупування неясні. Напрямок підрозділів 90-ї танкової дивізії в цей район також свідчить про те, що Центральне угруповання військ готове виділити значні сили та засоби для вирішення інших тактичних та оперативних завдань, що виходять за рамки її поточної оперативної діяльності щодо досягнення тактично значущих успіхів у районі Авдіївки.

Нагадаємо, раніше ISW повідомляв, що здатність Росії продовжувати поступово нарощувати кількість живої сили та матеріальних засобів, які вона виділила для війни в Україні, стикається зі значними обмеженнями у середньостроковій та довгостроковій перспективі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.07.2024 07:30