Ізраїльський обстріл Ірану. Скріншот із відео

Ізраїльський обстріл паралізував виробництво балістичних ракет в Ірані, — ЗМІ

У ніч на 26 жовтня Ізраїль завдав масованого удару по Ірану. Внаслідок атаки з ладу виведено найважливіший компонент іранської програми виробництва балістичних ракет.

Таку інформацію оприлюднило видання Axios, яке посилається на три ізраїльські джерела. За їхніми даними, знищення обладнання завдає серйозної шкоди спроможності Ірану оновлювати свій ракетний арсенал. У тому числі це може утримати Іран від подальших масованих ракетних ударів по Ізраїлю.

Джерела також розповіли, що Ізраїль завдав удару по 12 "планетарним змішувачам", які використовуються для виробництва твердого палива для балістичних ракет великої дальності та які складають основну частину ракетного арсеналу Ірану.

Своєю чергою, високопосадовець США підтвердив, що ізраїльський удар паралізує можливості Ірану з виробництва ракет. Axios, посилаючись на ізраїльські джерела, написав, що змішувачі, по яких влучив Ізраїль, є високотехнологічним обладнанням, його Іран не може виробляти самостійно, тож змушений закуповувати у Китаю. Відновлення змішувачів може тривати щонайменше рік.

І хоча в Ірану, як і раніше, є великий запас балістичних ракет, ізраїльські джерела стверджують, що факт неможливості виробляти нові балістичні ракети обмежить можливості поповнювати запаси боєприпасів своїх довірених осіб. Зокрема, мова йде про угруповання "Хезболла" та хуситів.

Окрім змішувачів, атака Ізраїлю пошкодила чотири батареї ППО С-300 у стратегічних місцях. Вони захищали Тегеран, а також ядерні й енергетичні об'єкти в Ірані.

Після інциденту іранські військові заявили, що ізраїльського удару завдано з повітряного простору Іраку. Вони додали, що декілька радіолокаційних систем зазнали незначної шкоди, зараз вони перебувають у процесі відновлення. Військові Ірану не згадали про будь-які збитки об'єктам виробництва ракет чи безпілотників, наголосивши, що іранська держава залишає за собою право на відповідь.

При цьому ізраїльські джерела підтвердили, що удари завдавали з повітряного простору Сирії та Іраку, а деякі з них поблизу кордону Іраку з Іраном. Крім того, за словами джерел видання, військово-повітряні сили Ізраїлю атакували завод із виробництва безпілотників і завдали "символічного" удару по об'єкту в Парчині, який у минулому використовувався для досліджень і розробок ядерної зброї.

Того ж дня, у суботу, президент США Джо Байден заявив журналістам, що ізраїльський удар вразив лише військові цілі в Ірані. Крім того, він сподівається, що це покладе край обміну ударами між Ізраїлем та Іраном.

Тим часом прем'єр-міністр Катару провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Ірану, висловивши серйозне занепокоєння ескалацією ситуації в регіоні після ізраїльського удару.

"Усі сторони в регіоні повинні зберігати максимальну стриманість і уникати будь-яких подальших кроків, які можуть дестабілізувати регіон", — сказав він під час розмови.

Нагадаємо, Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) офіційно повідомляла, що в атаках на відстані близько 1 600 кілометрів від Ізраїлю брали участь десятки літаків, серед них — винищувачі, розвідники та заправники.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.10.2024 11:13