Ізраїль завдав ударів по цілях в Ірані: усі подробиці

У ніч на суботу, 26 жовтня, Ізраїль почав завдавати ударів у відповідь по Ірану. Операція проводиться у відповідь на "місяці безперервних атак з боку режиму в Ірані проти Ізраїлю.

Про це йдеться в офіційній заяві Армії оборони Ізраїлю (Israel Defense Forces). Вказується, що удари здійснюються по військових об'єктах.

"Саме зараз Армія оборони Ізраїлю завдає точних ударів по військових цілях в Ірані. Режим в Ірані та його помічники в регіоні невпинно атакують Ізраїль із 7 жовтня — на семи фронтах — включно з прямими атаками з іранської землі. Як і будь-яка інша суверенна країна світу, Держава Ізраїль має право та обов’язок відповісти", — вказується у повідомленні прес-служби ЦАХАЛу.

Армія оборони Ізраїлю наголосила, що її "оборонні та наступальні можливості повністю мобілізовані".

За інформацією напівофіційного інформаційного агентства Tasnim, на захід від іранської столиці пролунало кілька вибухів. Пізніше The Times of Israel з посиланням на ізраїльські телеканали повідомили про другу хвилю ізраїльських ударів по Ірану. 12-й канал, посилаючись на недержавні заяви з Ірану, повідомляє, що ізраїльські рейди відбуваються у східному Тегерані та на командному пункті Корпусу вартових ісламської революції.

ЗМІ пишуть, що перша хвиля ізраїльських авіаударів була спрямована на об'єкти ракетного виробництва і протиповітряної оборони. AFP вказує, що над центральним Тегераном після нових вибухів у небі видніються безперервні вибухи й світлові сліди.

У США вже відреагували на дії Ізраїлю. Речник Ради національної безпеки Білого дому Шон Саветт заявив, що його країна не бере участі в операціях ізраїльських військових проти Ірану.

"Ми розуміємо, що Ізраїль завдає цілеспрямованих ударів по військових об'єктах в Ірані в порядку самооборони й у відповідь на балістичну ракетну атаку на Ізраїль 1 жовтня. Ми відсилаємо вас до ізраїльського уряду для отримання додаткової інформації про ці операції", — цитує CNN Саветта.

За даними поінформованого джерела, Ізраїль попередив Білий дім про удари заздалегідь.

Нагадаємо, напередодні The Washington Post інформував, що прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив президента США Джо Байдена про готовність країни завдати ударів по військових цілях Ірану. Водночас він пообіцяв не бити по ядерних або нафтових об’єктах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.10.2024 06:00