Ізраїльтяни оснастили бомбу штучним інтелектом

18 ЧЕРВНЯ 2019 22:23

Ізраїльська компанія Rafael оголосила про розробку авіаційної бомби Spice 250, оснащеної штучним інтелектом.

Як повідомляє Defense News, новий боєприпас здатний самостійно знаходити зазначену для нього ціль і відрізняти її від інших об'єктів. У компанії стверджують, що випробування боєприпасів, включаючи льотні перевірки, вже завершені і визнані успішними.

Сучасні бомби можуть оснащуватися декількома типами систем самонаведення, включаючи наведення по еталонному зображенню ландшафту і по еталонному зображенню цілі. В останньому випадку боєприпас може допускати помилки, наприклад, якщо в точці призначення будуть знаходитися декілька зовні схожих об'єктів.

Авіаційна бомба Spice 250, як стверджується, здатна з дуже високою часткою ймовірності відрізнити ціль, зазначену перед запуском від інших схожих об'єктів. Для розрізнення цілей використовується база даних, яка містить тривимірні моделі різних об'єктів, а також алгоритми, створені за допомогою нейро-мереж.

Розробники стверджують, що новий боєприпас здатний самостійно орієнтуватися по ландшафту, розрізняти рухомі і нерухомі об'єкти, ідентифікувати ціль і відрізняти її від інших об'єктів.

У перспективі розробники планують впровадити можливість автоматичного вибору другорядної цілі на випадок, якщо боєприпас не виявив основну.

Бомба Spice 250 оснащена бойовою частиною масою 75 кілограмів і здатна вражати цілі на дальності до 100 кілометрів.

Боєприпас оснащений складним крилом, за допомогою якого здатний планувати до мети. В бомбі передбачена можливість скасування ураження цілі за кілька секунд до підльоту.

Авіабомба оснащена телевізійним каналом зв'язку, за яким передає зображення цілі аж до моменту її знищення. Зображення з камери можуть використовуватися для подальшого вивчення нейро-мережі, завдяки чому точність боєприпасу з часом буде зростати. Інші подробиці про дані боєприпаси не уточняються.

Технології, 18.06.2019 22:23