Ізраїльтяни займуться розробкою протиракетного лазера

14 ГРУДНЯ 2018 09:13

Міністерство оборони Ізраїлю оголосило про намір замовити підприємствам оборонно-промислового комплексу розробку бойових лазерних установок, які можна було б використовувати для захисту об'єктів від некерованих ракет і мінометних мін.

Як повідомляє Breaking Defense, на проект лазерної установки планується витратити не менше 800 тисяч доларів. Завдяки новим комплексам військові планують істотно знизити витрати на відображення ракетних ударів і скоротити час реагування на початок обстрілу.

Оголошення про заплановану розробку протиракетного лазера була зроблено незабаром після масованого обстрілу ізраїльської території бойовиками ХАМАС.

В середині листопада поточного року бойовики ХАМАС з території сектора Газа випустили по Ізраїлю 460 некерованих ракет протягом одного дня. Для відображення ракетного удару використовувалися комплекси протиракетної оборони «Залізний купол» (Iron Dome), які не змогли перехопити всі боєприпаси.

Батарея «Залізного куполу» складається з центру управління, радіолокаційної станції і трьох пускових установок по 20 протиракет Tamir в кожній.

Комплекс, призначений для перехоплення різних ракет з дальністю до 70 кілометрів, здатний визначати місце падіння боєприпасу противника і скасовувати команду на його знищення, якщо той повинен впасти в ненаселеному районі. Вартість однієї протиракети Tamir становить близько ста тисяч доларів. В даний час на території Ізраїлю розгорнуті десять батарей «Залізного куполу».

У міністерстві оборони Ізраїлю вважають, що лазерні протиракетні комплекси могли ефективно доповнити можливості батарей «Залізного куполу», істотно зменшивши час реагування на початок ракетного удару. Коли саме планується почати розробку нового комплексу, поки невідомо. Також військові не розкривають, які саме компанії будуть залучені до проекту. За словами голови Ізраїльського космічного агентства генерал-майора у відставці Іцхака Бен-Ісраеля, напрацювання в області лазерної зброї в Ізраїлю є, і перший протиракетний лазер може розгорнуто вже через рік.

У 2015 році ізраїльська компанія Rafael Advanced Defense Systems представила два варіанти перспективної бойової лазерної системи «Залізний промінь» (Iron Beam). Розроблюваний комплекс був представлений в варіанті системи протиракетної оборони, призначеної для ураження ракет і артилерійських снарядів. Комплекс є мобільним, а лазерні установки змонтовані всередині стандартних вантажних контейнерів, встановлених на вантажних шасі. До його складу входять радіолокаційна станція, пункт управління і дві лазерні установки, потужністю «кілька десятків кіловат» кожна.

Про готовність створити бойовий лазер також оголосила компанія Israel Aerospace Industries. Керівництво цієї фірми заявило, що прототип системи вже створено і пройшов перші випробування, показавши гарні результати. Ці перевірки проводились на малій потужності. Випробування прототипу на повній потужності планується провести в 2019 році. Лазерний комплекс Israel Aerospace Industries можна буде використовувати для оборони об'єктів від ракет малої дальності.

В даний час до складу системи протиракетної оборони Ізраїлю входять комплекси «Залізний купол», «Праща Давида» (David's Sling), «Стріла-2» і «Стріла-3» (Arrow). В цілому система забезпечує захист від ракет з дальністю польоту від 70 до 2000 кілометрів.

Технології, 14.12.2018 09:13