Фото з соцмереж / ілюстративне

Каховське водосховище наповнюється водою (супутникові знімки)

Каховське водосховище почало знову наповнюватися водою. Це пояснюється весняним таненням снігів, які принесли додаткову вологу у пониззя Дніпра.

Про це повідомляє texty.org.ua.

Як видно на останніх супутникових знімках цього району, значна частина раніше осушеної території колишнього водосховища на сьогодні вкрита водою. Фахівці пояснюють цей процес весняним таненням снігів, яке принесло додаткову вологу у пониззя Дніпра.

"Тут ми чітко спостерігаємо підняття рівня води, що відповідає ситуації весняного водопілля на річковій заплаві", — повідомив експерт Української природоохоронної групи, молодший науковий співробітник Інституту зоології імені І.Шмальгаузена НАН України Григорій Коломицев.

Експерт додав, що за відсутності штучного регулювання рівня води сьогодні можна спостерігати на території колишнього Каховського водосховища ті самі процеси, що відбуваються на природних, незарегульованих людиною заплавах річок. 

"Весняні водопілля відбувалися на цих землях ще до побудови ГЕС тисячі років", — додав Коломицев.

У Каховське водосховище прибуває вода – супутникові знімки

Скріншот з сайту texty.org.ua

Підрив Каховської ГЕС

Російські окупанти в ніч проти 6 червня 2023 року підірвали заміновану Каховську ГЕС. Внаслідок прориву греблі десятки населених пунктів у Херсонській області були затоплені. Це призвело до загибелі цивільних, смертей тварин, руйнування майна та забруднення Дніпра, спровокувало екологічне лихо.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. В "Укргідроенерго" повідомляли, що Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції. Після деокупації ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться близько одного мільярда доларів. Окрім станції, потрібно буде будувати мостовий і залізничний перехід.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив експериментальний проект з відбудови Каховської ГЕС. В уряді вважають, що відновлення гідроелектростанції збільшить економічний потенціал України як в аграрній, так і в енергетичній сферах.

На повну потрібно щонайменше вісім років. За два роки можна розробити експериментальний проект, ще близько шести потрібно на саме будівництво.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.03.2024 11:56