Каша "Зозуля" увійшла до переліку культурної спадщини України: як приготувати страву

Міністерство культури та інформаційної політики України додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини традиції приготування каші "Зозуля".

Як повідомляється на сайті Мінкульту, традиція приготування каші передається від покоління до покоління. Як правило у родинах, від старшої жінки до молодшої. Останнім часом знання про приготування каші передаються й чоловікам.

Споживання такої страви розповсюджене на території сучасної Вінницької області. Зокрема, традиція побутує в селах Дашківці, Зарванці, Якушинці, Лисянка, Широка Гребля, Микулинці Якушинецької ТГ Вінницького району.

Відтепер громади мають враховувати рекомендації Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при МКІП про охорону елементів.

каша Зозуля

Фото: сайт Мінкульту

Приготування каші "Зозуля"

Страву готують з пшона, маку, масла, молока, цукру, солі та яєць. Саме походження назви каші, ніжної та солодкуватої на смак, з чорними вкрапленнями маку дійсно дещо нагадує рябеньку пташку зозулю. Страву довго томлять в печі, щоб досягти того самого, незвичайного смаку. 

Етапи приготування каші: 

  • в окремих посудинах на 8-10 годин потрібно замочити в холодній воді пшоно та мак;
  • злийте воду з пшона, залийте холодним молоком і, помішуючи, варіть в печі, духовій шафі або на плиті до пів готовності (крупа має збільшуватися в об’ємі вдвічі). Піч має бути напалена дровами так, щоб від їх горіння перестав іти дим. Жар залишається в печі. В духовій шафі температура має становити 180-200 градусів, якщо страва готується на плиті, то вогонь маленький;
  • додайте яйця, збиті з цукром, зціджений мак та 100 г масла. Перемішайте і варіть ще 25-30 хвилин;
  • додайте ще 100 г масла, дрібку солі, перемішайте, накрийте кришкою і готуйте ще 30 хвилин. Якщо готуєте в печі, то закривайте її. Каша має мліти.

Каша подається до столу гарячою. Навколо збирається вся родина.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про користь булгура й у чому секрети його приготування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 29.02.2024 10:39