Каталонія відклала набуття суверенітету для полегшення переговорів з владою Іспанії

16 ЖОВТНЯ 2017 14:25

В понеділок, як і очікувалося глава каталонського уряду Карлес Пучдемон дав відповідь Мадриду про оголошену їм незалежність автономії. Чіткої позиції з приводу суверенітету Каталонії у відповіді Пучдемона як і раніше немає. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News

Габріела Серра, депутат парламенту Каталонії вважає: «Карлес Пучдемон повинен відповісти і сказати, що каталонський народ вже висловився, він проголосував за незалежність. Каталонці хочуть будувати незалежну республіку, і каталонський парламент повинен про це заявити».

Позиція Мадрида залишається незмінною: якщо Барселона не відмовиться від претензій на суверенітет, чинності набуде 155 стаття конституції, що позбавляє Каталонію статусу автономії. У цьому іспанський влада і опозиція єдині.

«Я хотів би звернутися до уряду Каталонії з проханням одуматися, - говорить екс-прем'єр Іспанії соціаліст Хосе Луіс Родрігес Сапатеро. - Краще знову постукати в двері, чим просто хлопнути дверима. Це вже доведено історією. Завжди краще спробувати нову модель співіснування, чим просто розбити стару. Це відповідає європейським цінностям».

Після референдуму влада Барселони підписали декларацію про незалежність, про що і заявив Карлес Пучдемон, призвавши інші країни визнати суверенітет Каталонії. Проте потім він відклав набуття декларації чинності для полегшення переговорів з центральною владою Іспанії.

Світ, 16.10.2017 14:25