Казахстан закликав світ розробити план відмови від ядерної зброї через війну в Україні

19 ЧЕРВНЯ 2022 10:55

Ситуація, що склалася на території України, змушує задуматися про необхідність заборони ядерної зброї. У зв'язку з цим Казахстан запропонував розробити поетапний план відмови озброєння.

Про це заявив Міністр закордонних справ Казахстану Мухтар Тлеуберді, пише TrueUA із посиланням на статтю чиновника у виданні "Літер".

"Нинішній військовий конфлікт на території України, розмови про повернення ядерних озброєнь і взаємні загрози застосування ядерної зброї змушують нас, як ніколи раніше, задуматися про колективну вразливість людства і про нагальну необхідність заборони і ліквідації цієї смертоносної зброї", – написав міністр.

Він зазначив, що зараз у світі розосереджено понад 13 тисяч ядерних боєголовок і можливість їх застосування стала набагато реальніше, ніж в "найпохмуріші дні холодної війни".

"Ми закликаємо всі держави, включаючи ядерні держави, розробити поетапний план повної ліквідації ядерної зброї до 2045 року, до столітнього ювілею ООН", – заявив Тлеуберді.

За словами міністра, з 21 по 23 червня у Відні пройде захід, на якому зустрінуться країни – учасниці Договору про заборону ядерної зброї (ДЗЯО).

Глава МЗС Казахстану додав, що пропозиції й домовленості про ліквідацію цього виду зброї можуть бути відбиті в підсумкових документах конференції.

Нагадаємо, в останніх новинах повідомлялося, що президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що його країна не визнаватиме так звані Донецьку і Луганську "народні республіки".

Світ, 19.06.2022 10:55