Фото: Telegram-канал Олександра Сирського

Керував обороною Києва та наступами на Харківщині: що відомо про Олександра Сирського

У четвер, 8 лютого, генерал-полковник Олександр Сирський став головнокомандувачем Збройних сил України. За плечима генерал-полковника успішна оборона Києва та результативні наступи на Харківщині. До того ж Сирський побував у найгарячіших ділянках фронту.

Що відомо про Олександра Сирського

Генерал народився 26 липня 1965 року в селі Новинки Олександрівського району Володимирської області (Росія). З 1980-х років мешкає в Україні. У 1996 році закінчив з відзнакою Академію Збройних сил України (оперативно-тактичний рівень), у 2005 році завершив навчання у Національній академії оборони України (оперативно-стратегічний рівень) із золотою медаллю. Захистив кандидатську дисертацію та став кандидатом військових наук.

Олександр Сирський одружений. Дружина генерала працює у Державній фіскальній службі України головним інспектором. У подружжя є двоє синів.

Олександр Сирський

Фото: Telegram-канал Олександра Сирського

Військова кар'єра

Протягом 1993-1995 років був командиром мотострілецького батальйону 17 полку шостої дивізії Національної гвардії України.

У 2007-2011 роках Сирський служив начальником штабу — першим заступником командувача Об'єднаного оперативного командування Збройних сил України.

Перші генеральські погони отримав у 2009 році, коли йому було надано звання генерал-майор.

У 2011-2013 роках обіймав посаду заступника начальника Головного командного центру ЗСУ. Відповідав за співпрацю з НАТО, брав участь у переговорах щодо реформування української армії щодо стандартів Північноатлантичного альянсу. Саме він представляв Україну у листопаді 2013 року на переговорах у Брюсселі.

Сирський у 2014 році очолив штаб АТО від самого початку неоголошеного вторгнення російських військ. Був одним із командирів під час боїв під Дебальцевим, у Вуглегірську, селах Рідкодуб та Логвинове.

З 2016 по 2019 рік очолював Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ (двічі в різні періоди), командування Антитерористичною операцією та Операцією об'єднаних сил (ООС) у Донецькій та Луганській областях (у травні — серпні 2019 року). Від 5 серпня 2019 року — командувач Сухопутних військ ЗСУ. Ще через рік, 2020-го, отримав звання генерал-полковника.

Сирський на фронті

Фото: Telegram-канал Олександра Сирського

Оборона Києва та наступ звільнення Харківщини

На початку повномасштабного вторгнення Росії саме Олександр Сирський був відповідальним за оборону Києва, за що отримав звання "Герой України". Зокрема, Сирський організував два кільця оборони Києва: одне на зовнішніх околицях та одне в межах столиці. 

"Сирський розділив місто та прилеглі до нього райони на сектори та призначив керувати кожним районом генералів із військово-навчальних центрів, створивши чіткий ланцюжок субординації, якому підкорялися б усі українські військові частини та служби безпеки. Тактичні рішення офіцерам на місцях дозволялося приймати негайно, без необхідності консультуватися зі штабом", — описували журналісти The Washington Post підготовку Сирським оборони Києва.

Захист столиці — не єдина успішна операція Сирського. Зокрема, Сирський брав участь у наступальній операції в Харківській області, коли з 6 вересня по 13 жовтня у два етапи українські військові звільнили понад 500 населених пунктів. Саме Сирський підняв український прапор у звільненій Балаклії.

Згодом він прокоментував цю операцію: "Результат був, звичайно, набагато більший, ніж ми очікували".

Олександр Сирський

Фото: Telegram-канал Олександра Сирського

"Олександр Сирський — із тих досвідчених офіцерів, які готуються до всіх непередбачуваних обставин. Навіть до тих сценаріїв, які сам він вважає вкрай малоймовірними", — писала про Сирського у 2022-му році американська газета The Washington Post.

Зауважимо, що Сирський регулярно їздить на передову та відвідує найгарячіші ділянки зони бойових дій, щоб на місці проаналізувати тактику бою, визначити проблемні питання та підтримати бійців. 

Які нагороди має новий головком

Окрім звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка" за оборону Києва, Сирський має ще низку відзнак. Зокрема:

  • Хрест бойових заслуг (27 липня 2022-го) — за визначні особисті заслуги у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу, вірність військовій присязі;
  • Орден Богдана Хмельницького I ст. (11 грудня 2022-го) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, вірність військовій присязі;
  • Орден Богдана Хмельницького II ст. (18 березня 2022-го) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, вірність військовій присязі;
  • Орден Богдана Хмельницького III ст. (14 березня 2015-го) — за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України.

За що критикують Сирського

Видання ВВС з посиланням слова українських офіцерів повідомляло, що Сирський не надто ретельно ставиться до збереження життя солдатів й інколи порушує вертикаль влади. Водночас The Washington Post додає, що частина військових вважають Сирського командиром радянського зразка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.02.2024 19:34