Фото: The Wall Street Journal

"Київський безпековий договір": союзники пропонують Україні нову угоду до вступу в НАТО

До вступу в НАТО країни Заходу запропонують Україні особливу модель безпеки. Угода з Україною за ізраїльським зразком може змінити перебіг нинішньої війни з Росією

Про підготовку плану в інтерв'ю The Wall Street Journal заявив президент Польщі Анджей Дуда.

Зазначається, що Ізраїль не входить до НАТО, і члени Альянсу, у тому числі США, не зобов'язані у разі війни приходити на допомогу країні. Проте допомога Вашингтона Ізраїлю регламентується угодами на десять років, останнє з яких зобов'язує США надати військову допомогу у розмірі 38 мільярдів доларів у період з 2019 до 2028 року

Джерела WSJ заявили, що концепцію ізраїльської моделі для України вперше розробили у вересні 2022 року голова Офісу президента України Андрій Єрмак та колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен. Угода полегшить передачу Києву зброї, передових технологій та буде кроком на шляху до членства в Альянсі.

За словами екс-помічника останнього Фабріса Потьє, США виступатимуть головним гарантом безпеки для України. Співрозмовники WSJ сказали, що сторони договору про гарантії безпеки включатимуть США, Велику Британію, Німеччину та Францію, які заявили, що "загалом згодні з планом".

В матеріалі йдеться, що угода з Україною за ізраїльським зразком може змінити перебіг нинішньої війни з Росією, а сам документ буде пов'язаний із процесом просування Києва до майбутнього членства в Альянсі, "не зробивши його частиною конфлікту". Очікується, що угоду про безпеку, засновану на пропозиції, відомій як Київський безпековий договір, підпишуть після липневого саміту НАТО у Вільнюсі, де має взяти участь і президент України Володимир Зеленський, заявили WSJ чиновники, знайомі з переговорами.

"Росія має зрозуміти сьогодні, що Україна отримала гарантії безпеки і що вони не закінчаться з часом або через втому Заходу", — сказав Дуда, наголосивши, що договір не буде пов'язаний з будь-яким мирним процесом чи переговорами між Києвом та Москвою.

Декілька співрозмовників газети кажуть, що на саміті планують створити Раду НАТО — Україна. За словами чиновників, Україна матиме право скликати засідання ради та звернутися за допомогою, яку потім мають надати окремі члени Альянсу.

Нагадаємо, саміт формули миру за ініціативи України може пройти у липні 2023 року. Від початку повномасштабного вторгнення Росії мине 500 днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 22.05.2023 20:59