Прапор Китаю. Фото: Pixabay

Китай відреагував на президентські вибори на Тайвані

Офіційний Пекін відреагував на президентські вибори на Тайвані, на яких, за попередніми підрахунками, лідирує прозахідний кандидат від Демократичної прогресивної партії (ДПП) Лай Цінде. 

Речник китайського Управління з питань Тайваню Чень Біньхуа, коментуючи політичну ситуацію в країні, заявив, що керівна на Тайвані ДПП "не представляє острів". До того ж у його промові йшлося про "неминуче возз’єднання" з островом.

Вона заявила, що "Тайвань — це китайський Тайвань" і наголосила, що ніхто не може “зупинити загальну тенденцію до возз’єднання батьківщини, яке зрештою неминуче відбудеться".

"Принцип одного Китаю є надійним якорем миру та стабільності у Тайванській протоці. Ми віримо, що міжнародна спільнота й надалі дотримуватиметься принципу одного Китаю, розумітиме та підтримуватиме справедливу справу китайського народу, який протидіє сепаратистській діяльності незалежності Тайваню та прагне досягти національного возз’єднання", — заявив речник.

Чень Біньхуа додав, що "Тайвань — це китайський Тайвань" і наголосила, що ніхто не може "зупинити загальну тенденцію до возз’єднання батьківщини, яке зрештою неминуче відбудеться".

Відомо, що фраза про "возз’єднання" з островом вже лунала у новорічному зверненні лідера Китаю Сі Цзіньпіна цього року. Він тоді заявив, що об’єднання з Тайванем "неминуче".

Обидві заяви були спрямовані проти незалежності Тайваню, але цього разу Пекін заявив, що він "рішуче" проти. Щодо Лая Цінде, то у КНР про нього заявляють як про "затятого сепаратиста" і "порушника спокою".

Тим часом США і Японія привітали ДПП з перемогою, назвавши вибори "спокійними, вільними й чесними".

Нагадаємо, що на Тайвані 13 січня пройшли й парламентські вибори. У них взяли участь партія ДПП, яка виступає за політичну незалежність Тайваню, та опозиційні партії Гоміньдан і Тайванська народна партія (ТНП), які прагнуть більшої взаємодії з Пекіном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.01.2024 00:14