Фото: "Укрінформ"

На Тайвані пройшли президентські вибори: перемагає прозахідний лідер

У суботу, 13 січня, на Тайвані пройшли президентські вибори. Перемогу виборов прозахідний кандидат Лай Цінде, який підтримує незалежність острова.

Про це повідомляє The Guardian.

У виданні наголосили, що Лая Цінде знаменує собою продовження правління уряду, який підтримував незалежність Тайваню і його окрему від Китаю національну ідентичність. Водночас Китаю такий очільник Таваею буде не до душі, адже його влада може посилити напруженість у Тайванській протоці. Сам Лай Цінде заявляв, що планує зберігати статус-кво у відносинах з Китаєм, при цьому зміцнюючи військовий потенціал Тайваню до тих пір, поки Китай не відмовиться від застосування сили.

Зазначається, що Лай Цінде набрав понад 40% голосів, випередивши Хоу Юї від опозиційної партії Гоміндан (КМТ) і кандидата від Тайванської народної партії (ТНП) Ке Веньчже, яка посіла третє місце.

При цьому передвиборчі опитування показували набагато меншу перевагу Лая Цінде.

Також на Тайвані 13 січня пройшли і парламентські вибори. У них взяли участь партія ДПП, яка виступає за політичну незалежність Тайваню, та опозиційні партії Гоміньдан і Тайванська народна партія (ТНП), які прагнуть більшої взаємодії з Пекіном.

Нагадаємо, раніше міністерство економіки Тайваню розширило список заборонених товарів для Росії та Білорусі. Відповідні заходи вжито для того, щоб запобігти використанню тайванських високотехнологічних товарів у військових цілях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.01.2024 15:59