Китай випробував напівзанурений у воду безпілотник з метеорологічними ракетами

01 ЛЮТОГО 2019 17:32

Китайські інженери розробили безпілотне дослідне судно, яке занурює напівкорпусу у воду, здатне запускати ракети з відокремлюваними метеорологічними зондами, що спускаються на парашуті і збирають дані про атмосферу - цей метод дозволяє відносно недорого отримати докладні дані про стан атмосфери над океаном.

Судно здатне проплисти 3000 км і запустити до 48 ракет за рейс. З 2016 та 2017 років роках дослідники провели випробування судна, а тепер розповіли про них в статті, опублікованій в журналі Advances in Atmospheric Sciences.

Вимірювання параметрів атмосфери необхідно для складання метеопрогнозів і передбачення масштабних циклонів. Велика частина метеорологічних досліджень проводиться за допомогою наземних станцій, оснащених радарами, аеростатів і метеорологічних ракет. Однак ці методи мають серйозне обмеження - вони можуть бути застосовані лише для дослідження атмосфери над сушею і прибережними районами океанів.

На додаток до них використовуються метеорологічні супутники, проте їх можливості обмежені, а крім того, їх запуск і експлуатація набагато дорожче, ніж застосування звичайного метеорологічного обладнання.

Інженери з Інституту фізики атмосфери Китайської академії наук і компанії Jiangxi Xinyu Guoke Technology під керівництвом Веньчжень Шао (Wenzheng Shao) розробили автономне судно, здатне запускати метеорологічні ракети прямо з води, перебуваючи на великій відстані від берега океану.

Судно може пересуватися в автономному режимі, відстежуючи своє становище за сигналами системи супутникової навігації BeiDou і обмінюючись даними з командним центром через систему супутникового зв'язку Iridium. Надводна метеостанція на борту судна здатна вимірювати температуру, вологість, тиск, а також швидкість вітру і його напрямок на висоті півтора метра, а підводні датчики можуть записувати дані про температуру.

Найдивовижніше обладнання судна - пускова установка для метеорологічних ракет. Судно вміщає до 48 ракет, причому для цього використовуються ракети двох типів, максимальна висота польоту яких складає 6 і 1,3 кілометра. Після набору висоти ракета скидає головну частину, яка випускає парашут і знижується зі швидкістю п'ять метрів в секунду, записуючи дані про температуру, вологість, тиск, швидкість вітру і його напрямку.

З травня 2016 року по травень 2017 року інженери провели базові випробування на річці, а потім, в червні і листопаді 2017-го вони двічі відправили судно в морське плавання в затоці Бохай в китайській провінції Хебей.

За час морських випробувань судно запустило сім ракет, максимальна висота польоту яких склала 1230 метрів. В результаті випробувань дослідникам вдалося як підтвердити працездатність концепції автономного судна, так і зібрати наукові дані. Наприклад, зібрана під час зниження метеорологічних зондів інформація дозволила виявити морський прикордонний шар атмосфери, умови в якому сильно відрізняються від умов в решті частини атмосфери. Вимірювання вітру, температури і вологості показали, що шар знаходиться між висотами 42 і 1120 метрів.

Технології, 01.02.2019 17:32