Китайці випробували найбільший транспортний дрон в світі

18 ЖОВТНЯ 2018 18:17

Фахівці Академії аерокосмічних електронних технологій Китаю (CAAET) провели перші льотні випробування транспортного безпілотного літального апарату FH-98, повідомляє China Daily.

Цей найбільший в світі транспортний безпілотний апарат створений на базі багатоцільового біплана Y-5B, який, в свою чергу, є доопрацьованій копією радянського літака Ан-2, відомого так само під прізвиськом «Кукурузник».

Китайські розробники стверджують, що після початку серійного виробництва FH-98, такі безпілотники будуть використовуватися, в тому числі, для медичних перевезень, а також в пошуково-рятувальних операціях і при ліквідації наслідків стихійних лих.

В рамках проекту розробники встановили на Y-5B системи дистанційного керування і автопілотування, а також обчислювальну систему, значно спрощує пілотування FH-98 на всіх режимах, включаючи зліт і посадку. Випробування відбулися на полігоні в Баотоу у Внутрішній Монголії і були визнані успішними.

Багатоцільові літаки Y-5 в різних версіях випускаються в Китаї за ліцензією з 1968 року. Безпілотна версія літака FH-98 в цілому зберегла початкове устаткування базового літака, втративши лише баки і системи розпилення.

У разі реалізації проект, що передбачає повне видалення «рідного» фюзеляжу літака, дозволить вдихнути нове життя в застарілі і готові до списання літальні апарати. Технологію конвертації можна буде адаптувати і під інші типи транспортних літаків.

Проект передбачає збереження паливної системи, консолей крила, центроплана, хвостового оперення і шасі транспортного літака C-130H. Замість старої системи управління передбачається установка нової. Оригінальний фюзеляж літака при цьому відправляється в утилізацію. Замість нього компанія припускає зібрати «коробчатий» фюзеляж з аеродинамічними панелями.

Події, 18.10.2018 18:17