Фото: poltava.to

Китайські камери відеоспостереження в Україні передають інформацію на сервери виробника, — ЗМІ

Тисячі китайських камер відеоспостереження, які встановлені в Україні, передають інформацію на сервери, підконтрольні виробнику. Відтак, інформація може потрапляти до Кремля.

Про це йдеться у розслідуванні "Схем".

Журналісти-розслідувачі наприкінці 2023 року повідомили, що тисячі систем відеоспостереження з російським програмним забезпеченням Trassir працювали на вулицях міст України, приватних об’єктах і могли передавати безперешкодно дані до Москви. Проте наразі існує ще одна небезпека — китайські відеокамери, які навіть більш масово використовують в Україні.

Розслідувачі зауважили, що на сьогодні у нашій державі використовують сотні тисяч камер китайських компаній Hikvision та Dahua. Також відомо, що Hikvision та Dahua частково належать державним компаніям Китаю і можуть бути пов'язані з комуністичною партією. А влада Китаю зобов'язала компанії надавати державі всю інформацію, яку вона вважає необхідною для контррозвідувальної діяльності. Відтак, офіційний Пекін легко може мати доступ до відео з українських міст, стратегічних підприємств, прифронтових населених пунктів.

"В Україні вони внесені до списку "міжнародних спонсорів війни". Але китайські системи відеоспостереження не заборонені до продажу і продовжують функціонувати по всій Україні. Через порівняну дешевизну, саме їм масово віддають перевагу українці для побутового використання. До того ж поширені вони й на рівні державних систем безпеки – зокрема у "Безпечному місті", — йдеться у повідомленні.

Журналісти не виключають ризик передання інформації з китайських пристроїв у Росію на тлі тісної співпраці КНР із країною-агресором. 

Розслідувачі разом з IT-фахівцями провели експеримент і підтвердили, що під'єднані до Інтернету камери передають інформацію на сервери, які контролює китайський виробник. При цьому камера, вироблена у вересні 2023 року, виявилася більш захищеною, ніж моделі 2015 і 2019 років. Інший експеримент засвідчив, що старі моделі більш уразливі перед хакерськими атаками. Журналісти зазначають, що для більшої безпеки камери потрібно використовувати без інтернету, в ізольованій локальній мережі, але приватним користувачам це зазвичай недоступно.

Нагадаємо, у Києві дві роботизовані онлайн-камери зовнішнього спостереження, які були зламані російськими спецслужбами, "засвітили" роботу української ППО під час масованого обстрілу 2 січня. Служба безпеки України по "гарячих слідах" встановила адреси та демонтувала їх.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.01.2024 23:59