Китайський термоядерний реактор встановив світовий рекорд

20 ЛИПНЯ 2017 14:25

Впродовж 101.2 секунди китайський експериментальний термоядерний реактор EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) утримував гарячу плазму у номінальному режимі.

Про це повідомляє True UA за матеріалами «Science Ukraine» з посиланням на Китайську академія наук.

Китайські інженери використали довготривалий імпульсний режим у ніч на 3 липня. Таким чином, вони забезпечили усі основні процеси, необхідні для утримання високого рівня та впритул підійшли до наступного кроку – запуску керованого термоядерного синтезу.

«Експериментальні термоядерні реактори (токамаки) мають забезпечити людству перехід до нового типу енергетики. На відміну від звичайних реакторів на атомних електростанціях, токамаки утилізують реакцію термоядерного синтезу, коли легкі хімічні елементи синтезуються у важкі. На виході утворюється чиста променева енергія та ізотопи, які можна використати у інших циклах.», – йдеться у повідомлені.

Згідно з прес-релізом, китайські інженери з проекту EAST досягли “дійсно стабільного стану” вже через 20 секунд після запуску.

На думку головного оператора установки Гонга Сяньцу, EAST буде “продовжувати грати ключову роль у фізичному та інженерному аспектах досягнутої стаціонарної експлуатації, а також матиме значний потенціал для проекту Міжнародного реактора термоядерного синтезу (ITER) та Китайського технологічного тестового реактора синтезу (CFETR)”

Перша частина експериментів на EAST триватиме ще близько місяця. Друга серія запланована на осінь 2017 року.

Технології, 20.07.2017 14:25