Фото: mukachevo-rada.gov.ua

Коли можуть призначити "нульову" субсидію на комунальні послуги: пояснення ПФУ

Житлова субсидія — це допомога від держави тим родинам, доходи яких не дозволять їм самотужки сплатити в повному обсязі кошти за спожиті житлово-комунальні послуги. Проте деякі українці можуть втрати можливість отримувати нарахування та мати "нульову" субсидію.

У якому випадку розмір житлової субсидії може становити 0,00 гривень пояснили у Пенсійному фонді України.

У ПФУ зазначили, що субсидія призначається за наявності різниці між вартістю послуг у межах соціальних нормативів та розміром обов’язкового платежу домогосподарства.

Обов’язковий платіж для кожної сім’ї визначається індивідуально і залежить від розміру сукупного доходу членів домогосподарства. Сукупний дохід обчислюють у розрахунку на одну людину. Якщо за результатами проведеного розрахунку розмір (різниця) має нульове або від’ємне значення, субсидія складає 0,00 гривень.

"Це означає, що розміри сум за житлово-комунальні послуги не перевищують розмір обов’язкового платежу", — пояснили в ПФУ.

Як подати документи на призначення субсидії

Документи для призначення субсидій можна подавати кількома способами:

  • через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України;
  • через мобільний додаток "Пенсійний фонд";
  • через портал "Дія";
  • звернутися до ЦНАПу, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади;
  • звернутися особисто до сервісних центрів Пенсійного фонду на території України;
  • надіслати поштою заяву на адресу ПФУ.

отримання субсидії

Фото: Урядовий портал

Нагадаємо, наприкінці квітня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що нашій державі у 2024 році вистачить коштів в бюджеті на соціальні виплати завдяки новій допомозі від США. Це в першу чергу стосується пенсій та субсидій.

Додамо, більшість субсидій на наступний опалювальний період будуть призначені автоматично. Проте є категорії споживачів, яким потрібно звернутися у відповідні органи та поновити документи. Детальніше про це — це у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.05.2024 20:19