Фото: НКЕК

Коли Україна приєднається до роумінгу з ЄС: названо терміни

Україна та Європейський Союз офіційно зафіксували умови та терміни приєднання до спільного роумінгу

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Остаточно затвердили зміни до Додатка 17-3 Угоди про асоціацію. Так відкрили шлях для офіційного старту роумінгу",  зауважив Федоров.

За його словами, Україна взяла на себе зобов'язання впровадити акти ЄС щодо роумінгу до 24 квітня 2024 року. 

Крім того, прес-служба Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах електронних комунікацій (НКЕК) зауважили, що наразі вже завершені процедури зі внесення змін до Угоди про асоціацію, які відкривають шлях для приєднання України до роумінгової зони ЄС.

"Україна переходить до виконання свого домашнього завдання  гармонізації українського законодавства із законодавством ЄС в частині роумінгу", — заявив регулятор.

Комітет асоціації Україна-ЄС у торговому складі схвалив оновлення до додатка 17-3 (Правила, що застосовуються у телекомунікаційних послугах) до Угоди про асоціацію Україна-ЄС, що дозволяє розпочати процедуру гармонізації українського законодавства із законодавством ЄС для приєднання до європейської зони роумінгу Roam like at home.

Що означає роумінг у ЄС

Правила безкоштовного роумінгу діють у країнах Європейського Союзу з 2017 року. Під час подорожей за межами ЄС тарифи за користування мобільним зв'язком не змінюються.

"Коли ви виїжджаєте за межі своєї країни в іншу країну ЄС, вам не потрібно платити додатково за користування мобільним телефоном. Ваші дзвінки на мобільні та стаціонарні телефони, текстові повідомлення (SMS) та використання даних (перегляд веб-сторінок, потокове відтворення музики та відео) оплачуються за внутрішніми тарифами, тобто за тією ж ціною, що й дзвінки, текстові повідомлення та дані у вашій країні", — пояснюють принцип роумінгу в країнах ЄС на офіційному сайті.

Поширюється правило безкоштовного роумінгу й на будь-які вхідні дзвінки або текстові повідомлення, які людина отримує за кордоном. Користувачу не потрібно оплачувати додатково дзвінки або текстові повідомлення в роумінгу, навіть якщо людина, яка телефонує, користується послугами іншого оператора.

"Якщо ви постійно користуєтеся мобільним телефоном за кордоном, наприклад, якщо ви переїжджаєте за кордон і продовжуєте використовувати сім-карту зі своєї країни, ваш оператор мобільного зв'язку може стягувати додаткову плату за роумінг. Однак ці збори обмежені політикою сумлінного використання", — зазначили на сайті ЄС.

Нагадаємо, 18 квітня Рада Європейського Союзу схвалила пропозицію двостороннього рішення "Україна-ЄС" щодо мобільного роумінгу. Відтепер українці не сплачуватимуть додаткові збори за зв’язок у Європі, а європейці — в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 26.04.2023 15:04