Кримський міст Фото: en.wikipedia.org/wiki/Crimean_Bridge

Коли впаде Кримський міст: у ЗСУ зробили гучну заяву

Російські загарбники не можуть використовувати Кримський міст у повному обсязі через суттєві пошкодження. У конструкції залишилось зовсім мало часу.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробила речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

"Він просто не здатний вже відновитися. По-перше, в нього залишилося дуже мало часу, пам'ятаємо — конструкція зайва. По-друге, там пошкодження досить суттєві й загрози неминучі", — заявила речниця ОК "Південь".

Речниця також зауважила, що саме через загрози росіяни постійно перекривають міст і самі собі не можуть дати раду з його використанням як повноцінної конструкції.

Атаки на Кримський міст

8 жовтня 2022 року на залізничній гілці Керченського мосту спалахнула пожежа. Окупанти спершу говорили, що там зайнялася цистерна з паливом на товарному поїзді, пізніше заявили про підрив начиненої вибухівкою вантажівки на дорозі, а загалом запевнили, що "все під контролем". Ремонт мосту тривав понад рік.

У ніч проти 17 липня на Кримському мосту вдруге від початку повномасштабного вторгнення Росії пролунали вибухи, після чого весь рух по ньому було зупинено. Росіяни визнали, що не зможуть відновити його до кінця 2023 року.

У одному з інтерв'ю очільник Служби безпеки України Василь Малюк розповів подробиці успішних спецоперацій з підриву Кримського мосту. За його словами, під час першої спецоперації було використано вантажівку з 21 тонною вибухівки. Її загорнули у плівку такої товщини, щоб сканери у пунктах пропуску не помітили. Малюк зазначив, що рулони плівки офіційно перевозила російська вантажівка. СБУ вдалося "обійти" спеціальні глушилки на Кримському мосту, які збивають GPS-координати.

В організації другої атаки на Кримський міст в липні 2023 року, за даними Малюка, велику роль відіграв офіцер з позивним "Хантер". Він доклав багато зусиль для створення морських дронів. З їхньою допомогою і підірвали Кримський міст. Кількість вибухівки на дронах довели до 850 кілограмів гексогену.

Керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк заявила, що Кримський міст не витримує великі навантаження, тому окупаційна влада тимчасово захопленого півострова змушена часто перекривати по ньому рух. Його конструкції є ненадійними через постійні атаки з боку України.

Нагадаємо, що російські загарбники змінили тактику охорони Кримського мосту. Це сталося через регулярні атаки морських дронів. До катерів і кораблів прикордонної служби ФСБ іноді долучають військові судна, наприклад, сторожовий корабель "Питлівий".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.09.2023 18:44