Комп'ютеру доручили створення нових сортів віскі

16 ТРАВНЯ 2019 19:52

Шведський завод Mackmyra спільно з розробниками з фінської компанії Fourkind і Microsoft зайнявся створенням сорту віскі, рецепт якого повністю придуманий комп'ютерним алгоритмом.

Використовувана система аналізує дані про вже існуючі сорти заводу, переваги покупців і інформацію про продажі. Створений сорт буде доступний вже цієї осені, повідомляється в блозі Microsoft.

При виробництві віскі крім води і зерна необхідно враховувати ще безліч параметрів, в числі яких способи солодження, фільтрації і дистиляції. Крім того, важливий етап в приготуванні віскі - це процес настоювання. Для цього можуть використовуватися дерев'яні (найчастіше - дубові) бочки, в яких до цього зберігалися інші алкогольні напої: віскі зберігається в них кілька років (зазвичай від 3 до 12), в процесі чого отримує свій колір і аромат.

Новий сорт віскі, який буде виробляти Mackmyra, придумає комп'ютерний алгоритм. Ніяких подробиць про його роботі не повідомляється; однак, судячи з даних, які будуть використовуватися (інформація про продажі і оцінки покупців щодо вже існуючих сортів, які виробляє компанія), це абсолютно проста статистична модель.

Крім того, над проектом також працюють фахівці компанії Mackmyra, які будуть оцінювати отримані алгоритмом комбінації.

У блозі Microsoft також повідомляється, що перший створений комп'ютерним алгоритмом віскі буде доступний вже восени цього року. Неясно, чи означає це, що напій буде доступний для покупки, або ж команда почне його виробництво, так як сам віскі повинен настоюватися мінімум три роки.

Технології, 16.05.2019 19:52