Конфлікт і холод - як виживають мешканці сходу України

20 СІЧНЯ 2019 11:00

Управління ООН у справах біженців (УВКБ) в Україні бачать «обличчя» конфлікту на сході країни і роблять все можливе, щоб допомогти людям, ось уже п'ять років живе під обстрілами, пережити чергову зиму. Одна з них - Надія з села Жованка.

Надія 59-ти років разом з чоловіком виростила 15 прийомних дітей та власну дочку. Навряд чи Надія передбачала, що її село Жованка колись опиниться в двох кроках від «лінії фронту».

Перші два роки конфлікту на сході України сім'я провела у власному будинку - поблизу лінії зіткнення. Їх обстрілювали майже кожен день. У будинок потрапив снаряд, загинули обидві собаки. Надія і її велика родина жили в постійному страху, вони боялися навіть вийти на вулицю - адже кругом міни. Взимку було особливо важко: вікна вибиті, дах протікає, електрики практично не було. Але сім'ї просто нікуди було подітися. «Ви не уявляєте собі, що ми пережили з початку конфлікту», - каже Надія.

Допомога прийшла в 2016 році. Родина перебратися в Часів Яр, де вони, нарешті, відчули себе в безпеці. За допомогою ООН родині Надії вдалося переселитися подалі від лінії фронту.

Надія сподівається, що конфлікт скоро припиниться: солдати повернуться додому до своїх родин, а тут, на сході, люди налагодять нормальну, мирне життя.

Суспільство, 20.01.2019 11:00