Корейці спроектували підводний човен з літій-іонними батареями

28 ГРУДНЯ 2018 10:31

Південнокорейська компанія Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering завершила ескізне проектування перспективної дизель-електричного підводного човна з літій-іонними акумуляторами.

Як повідомляє Naval Today, проектування корабля велося з липня 2016 року. Його будівництво планується в другій половині 2019 року.

Традиційно дизель-електричні підводні човни використовують свинцево-кислотні акумулятори. Вони необхідні кораблям для таємного пересування під водою, коли запуск дизельних двигунів для харчування ходових електромоторів небажаний або зовсім неможливий. Такі акумулятори обтяжують корабель, не можуть забезпечити великий тривалості ходу і довго заряджаються.

Використання літій-іонних акумуляторів на підводному човні дозволяє вирішити кілька завдань. Зокрема, літій-іонні батареї мають велику ємність, ніж свинцево-кислотні, але при цьому займають менше місця і мають меншу масу. Крім того, літій-іонні акумулятори можна перезаряджати з використанням великих струмів, ніж при зарядці свинцево-кислотних елементів живлення.

Розроблений Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering проект передбачає будівництво підводного човна водотоннажністю три тисячі тон. За твердженням розробника, корабель буде на 80 відсотків складатися з систем і агрегатів національного виробництва.

У порівнянні з підводними човнами проекту KSS-III, які будуються в Південній Кореї в даний час (перша із замовлених дев'яти була спущена на воду у вересні 2018 роки), новий корабель отримає модернізований сонар і вдосконалену бойову інформаційно-керуючу систему. Підводний човен отримає і збільшену дальність ходу.

У березні 2018 року влада Південної Кореї оголосили про намір розробити проект атомного підводного човна. Кораблі такого класу планується використовувати в якості противаги північнокорейським підводним човнам з балістичними ракетами. В даний час південнокорейські фахівці вивчають іноземні проекти, які можна було б взяти за основу для власної підводного човна.

В даний час на озброєнні ВМС Південної Кореї стоять 16 дизель-електричних підводних човнів: сім типу «Сон Он» і дев'ять типу «Чхан Пого». Всі вони побудовані за німецьким проектам Type 214 і Type 209, розробленим Howaldtswerke-Deutsche Werft і допрацьованим корейськими компаніями Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering і Hyundai Heavy Industries.

Атомних кораблів корейський флот в своєму розпорядженні не має.

Технології, 28.12.2018 10:31