Фото: Instagram detdanskekongehus

Королева Данії Маргрете II офіційно зреклася престолу: хто став новим правителем

У неділю, 14 січня, королева Данії Маргрете II офіційно зреклася престолу. Вона правила 52 роки.

Про це повідомляє The Guardian.

Зазначається, що сьогодні Маргрете II підписала документ про зречення — це означає, що автоматично її 55-річний син Фредерік X стає королем. 

Таким чином Маргрете IІ закінчила своє 52-річне правління, бувши найдовготривалішим правлячим монархом у Данії. До того ж вона стала першим монархом країни за майже 900 років, яка добровільно зреклася престолу.

Після сходження на престол кронпринц Фредерік матиме титул Його Високості короля Фредеріка Х. Його дружина, кронпринцеса Мері австралійського походження, відповідно, буде Її Високістю королевою Мері. Згідно з протоколом, церемонії коронації не було, оскільки це не передбачає конституція країни. 

Водночас королева Маргрете вирушить до Амалієнборга, палацового комплексу в Копенгагені, що є зимовою резиденцією данської королівської родини. Нові ж король та королева проведуть у Крістіансборзі захід для спеціально запрошених гостей. Королівський прапор на палаці Крістіана IX знімуть і піднімуть на палаці Фредеріка VIII в Амалієнборзі.

Нагадаємо, 1 січня королева Данії Маргрете II під час традиційної новорічної промови оголосила, що залишить пост королеви. Відомо, що Королева Маргрете II зійшла на трон 14 січня 1972 року після того, як помер її батько, король Фредерік ІХ.

Додамо, у вересні 2023 року виповнився рік від дня смерті королеви Великої Британії Єлизавети II. Вона була на престолі 70 років — і стала першою за всю монаршу історію правління, хто керував Сполученим Королівством такий термін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.01.2024 16:59