Cкріншот з відео на сайті nyheder.tv2.dk

Королева Данії у новорічній промові зреклася престолу: вона правила 52 роки

Королева Данії Маргрете II під час традиційної новорічної промови оголосила, що залишить пост королеви Данії 14 січня 2024 року після 52 років перебування на троні. 

Про це повідомляє TV2.

"14 січня 2024 року, через 52 роки після того, як я змінила свого улюбленого батька, я піду з посади королеви Данії. Я залишу трон моєму синові, спадкоємцю принцу Фредеріку", сказала вона у своєму телевізійному привітанні.

Зазначається, що замислитися над тим, щоб передати свої обов'язки наступному поколінню, 83-річну королеву змусила операція на спині, яку вона перенесла торік.

"Я вирішила, що зараз найкращий час. Час іде, а хвороби посилюються. Ви не можете боротися з ними так, як раніше", сказала королева Маргрете.

Повідомляється, що зміна престолу відбудеться 14 січня 2024 року. Зійшовши на трон, наслідний принц Фредерік стане королем Данії Фредеріком X. Раніше Королева Данії Маргрете II заявляла, що буде перебувати на троні до самої смерті.

Відомо, що Королева Маргрете II зійшла на трон 14 січня 1972 року після того, як помер її батько, король Фредерік ІХ. На момент коронації їй був 31 рік. Період її правління є найдовшим серед монархів Європи.

Нагадаємо, у вересні 2023 року виповнився рік від дня смерті королеви Великої Британії Єлизавети II. Вона була на престолі 70 років — і стала першою за всю монаршу історію правління, хто керував Сполученим Королівством такий термін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.01.2024 12:33