Фото: Офіс президента України

"Купила" елітне авто за 4,5 млн євро: роспропаганда вигадала нову брехню про Олену Зеленську

Російська пропаганда поширює фейк про те, що перша леді Олена Зеленська нібито придбала авто Bugatti Tourbillon, який коштує 4,5 мільйона євро. Першоджерелом цього фейку стало французьке видання Verite Cachee, яке було створене дев’ять днів тому.

Як повідомляє Центр протидії дезінформації, пропагандисти для переконливості фейку завантажили в мережу відео, де начебто працівник автосалону розповідає про нібито проведення закритої презентації елітного авто спеціально для української делегації.

У ЦПД наголосили, що це є фейком і черговим намаганням росіян дискредитувати родину президента України. Водночас, окрім публікації про начебто купівлю Оленою Зеленською елітного авто, на сайті розміщені статті, які висвітлюють російсько-українську війну з російського боку. Також в більшості матеріалів автори посилаються на російських офіційних осіб або пропагандистів.

Фейк

Фото: ЦПД

"Людина, яка представлена як працівник магазину, має лише чотири публікації в соцмережі Instagram, а перша публікація була оприлюднена чотири дні тому. Також слід зазначити, що чоловік у кадрі має ознаки штучно згенерованого дипфейку", — зазначили у ЦПД.

Наголошується, що пропагандисти РФ запустили цей фейк напередодні саміту НАТО, який має пройти у Вашингтоні 9 липня. Це потрібно для того, щоб дискредитувати вище керівництво України на міжнародній арені.

Нагадаємо, раніше російські пропагандисти поширювали фейк про те, що в українському сегменті Telegram з'явився бот для доносів на сусідів, які не економлять електроенергію. У ЦПД зазначили, що насправді цей бот є роботою російських пропагандистів. Він призначений для збору персональних даних громадян України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.07.2024 00:58