Кривавий тиждень в Сирії: головний правозахисник ООН вимагає вжити заходів

12 ЛЮТОГО 2018 16:01

За останні п'ять днів в Сирії загинули 227 мирних жителів, 230 з них - в результаті авіанальотів з боку урядових військ і їх союзників в Східній Гуті і Ідліб, які контролює опозиція.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Ще 812 осіб отримали поранення. Таким чином, загальне число жертв серед мирних жителів з 4 по 9 лютого там склало 1 074 людини.   

«Тиждень, що минає став одним з найкривавіших за всю історію цього конфлікту. Авіанальоти, що випливають один за іншим, призвели до жертв серед мирних жителів в Східній Гуті і Ідліб», - йдеться в заяві Верховного комісара ООН з прав людини Зейда Раада Аль-Хусейна.   

Він закликав міжнародне співтовариство вжити заходів. За словами головного правозахисника ООН, удари завдають без розбору - пошкоджені щонайменше дев'ять медичних установ.   

Навіть за мірками сирійського конфлікту - це вкрай гнітючий розвиток подій. Жорстока іронія полягає в тому, що Східна Гута і Ідліб були оголошені зонами «де-ескалації».  

За останні кілька днів співробітники Управління з прав людини задокументували десятки інцидентів, які привели до загибелі і поранень мирних жителів, а також пошкодження життєво важливих об'єктів інфраструктури.   

Зазначається, що в результаті удару по медичним установам загинули медики і волонтери, що надавали допомогу пораненим. Більш того, повторні авіанальоти на лікарні кажуть про навмисну спробу їх знищити, вважає Верховний комісар. В ООН також отримали свідоцтва - в тому числі відеозапис - про розпилення 4 лютого хімічних агентів слідом за авіанальотом на житлові квартали в місті Сарагаб.   

Опозиція обстрілює ракетами густонаселені райони Дамаска, який знаходиться під контролем уряду. За наявними даними, в результаті цих обстрілів загинули 7 мирних жителів, ще 18 отримали поранення.   

На північному заході Сирії в Афрін, який контролюють курдські збройні формування, триває розпочата 20 січня операція турецьких сил.  

Повідомляється про жертви серед мирного населення, в тому числі - про загибель дітей.   

Бойові дії відбуваються і в інших частинах Сирії. «Після семи років паралічу в Раді Безпеки, ситуацією в Сирії повинен зайнятися Міжнародний кримінальний суд ...», - йдеться в заяві Верховного комісара.  

Нездатність міжнародного співтовариства зупинити кривавий конфлікт він назвав «епічним провалом глобальної дипломатії».

 

Події, 12.02.2018 16:01