Куди піде радіаційна хмара у разі аварії на ЗАЕС: новий прогноз вчених

05 ВЕРЕСНЯ 2022 23:12

Радіаційна хмара, за даними "Укргідрометцентру", пролетить над Запорізькою та Херсонською областями. Забруднення перекинеться на тимчасово окупований Крим та країни Причорномор'я. Якщо на Запорізькій АЕС станеться аварія, радіоактивні викиди дійдуть до півдня України, Чорного моря та кількох країн Європи.

Про це йдеться у прогнозі "Укргідрометцентру", пише TrueUA.

Метеорологи змоделювали ситуацію аварії на ЗАЕС 4 вересня о 17:33. Повітряні маси підхоплять викиди радіації над територією Запорізької та Херсонської областей та понесуть їх у бік тимчасово окупованого Криму.

Радіоактивна хмара, як вважають фахівці, пройде над Чорним морем і піде до Туреччини, Греції, Болгарії, Молдови та Румунії. Ця схема руху радіоактивних мас можлива у перші 15 годин після умовної аварії, наголошують в "Укргідрометцентрі".

Радіаційна ситуація у зоні спостереження ЗАЕС із 4 серпня по 5 вересня була стабільною.

Дані вимірів на ЗАЕС припинили надходити до українського гідрометцентру 5 вересня о 05:50 ранку. За поясненнями фахівців НАЕК "Енергоатом", які контролюють процеси передачі даних від AEC України, відбулася технологічна відмова у виконанні процесу.

Радіометрична мережа спостережень Національної гідрометеорологічної служби перейшла по всій території України в режим підвищеної готовності та веде спостереження кожні 6 годин на 144 пунктах, зазначили метеорологи.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не розглядатиме питання про контрольовану зупинку Запорізької АЕС для запобігання будь-яких витоків радіації. За його словами, станція забезпечує електроенергією дві області України, що особливо актуально з наближенням зими.

Війна, 05.09.2022 23:12