Кулеба повідомив, коли Україна може отримати ракети ATACMS

30 ГРУДНЯ 2022 10:38

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що західні партнери нададуть нашим ЗСУ наступного року ракети ATACMS, танки та сучасні ударні дрони.

Проте, за його словами, це залежатиме від ситуації на полі бою, пише TrueUA із посиланням на "РБК-Україна".

В інтерв'ю виданню Кулеба зазначив, що надання Україні систем ППО Patriot було психологічним переломом у війні. 

"Коли ми почали про Patriot говорити з американцями, ми чули "ні". І те, що це сталося, — це ще одне свідчення, що ще одне табу знято, ще одна стіна впала. І я не думаю, що інші теми будуть складнішими за Patriot", — заявив міністр.

Що відомо про ракети ATACMS

ATACMS — це абревіатура, яка розшифровується як Army Tactical Missile System. Називають її американською тактичною балістичною ракетою класу "земля — земля".

ракета ATACMS

Виробляє ракети компанія Lockheed Martin і їх можна використовувати з такими ракетними системами як M270 MLRS, M142 HIMARS та інших модифікацій.

Якщо говорити про дальність ракет ATACMS, то вони мають функцію стрільби на відстань до 300 км. Однак тут також багато що залежить від модифікації, яких у США аж п'ять. Яку саме хочуть отримати в ЗСУ, наразі невідомо.

Нагадаємо, 21 грудня, під час візиту президента України Володимира Зеленського до США, Білий дім оголосив, що надасть Україні потужний пакет військової допомоги на 1,85 мільярда доларів. Відомо, що в цю суму входить одна батарея Patriot, яка містить чотири пускові установки та все необхідне обладнання до них. У Пентагоні заявили, що українські військові вчитимуться керувати Patriot декілька місяців.

Війна, 30.12.2022 10:38