Летальне озброєння для України: плюси і мінуси

11 СЕРПНЯ 2017 13:22

Надання Україні летальної зброї: до яких наслідків може привести цей крок? Про це інформує TrueUA з посиланням на Golos Ameriki.  

Американські військові експерти вибудовуються по різні сторони барикад в суперечці про те, чи слід поставляти летальні оборонні озброєння Україні, що стало б поворотним моментом в політиці США відносно конфлікту між Києвом і проросійськими сепаратистами.  

Прибічники цього кроку, який обговорюється в адміністрації Дональда ТРАМПА, вважають, що це треба було зробити вже давно.   

Поточна політика, що передбачає лише постачання нелетального військового устаткування, не сприяла ні стримуванню російської агресії, ні співпраці з Москвою у напрямі врегулювання конфлікту, наполягають вони.  

«Не думаю, що Росія дала нам можливість для позитивнішої співпраці по Україні, - відмічає незалежний аналітик з консалтингової компанії Fianna Strategies Моллі МАККЬЮ, - Можливо, в інших місцях. Але я безперечно цього не бачу. Так що, на мій погляд, пора переглянути нашу стратегію».   

«Україна не просить, щоб до країни увійшли іноземні війська і билися разом з нею, вона лише просить дати їй можливість вести війну так, як це необхідно робити", - додала вона в інтерв'ю Українській службі «Голосу Америки».   

Інші прибічники цього підходу наполягають, що таке рішуче посилання було б дуже своєчасним після того, як Росія відповіла на американські санкції, закривши американським дипломатам доступ до об'єктів дипломатичної власності в Москві і зажадавши скоротити штат посольств і консульств на 755 чоловік до 1 вересня.  

Проте супротивники цього кроку вважають, що постачання летальних озброєнь Україні може привести до ескалації конфлікту і заходів у відповідь з боку Кремля, який вже засудив цей можливий крок.   

«Я думаю, набагато розумніше було б часткове переглянути ту допомогу, яка вже надається, і не планувати її в короткостроковій перспективі, оскільки великі битви на фронтах вже пройшли», - вважає співробітник приватної дослідницької організації CNA Corporation Майкл КОФМАН.   

На його думку, США «повинні більше думати про середньо- і довгострокові перспективи української армії і про ту українську армію, яку ми хотіли б допомогти їм побудувати».   

Спецпредставник США в Україні Курт ВОЛКЕР відкидає аргумент про те, що постачання летальних озброєнь Україні спровокує Росію.   

«Я чую аргументи про те, що це буде деякою провокацією для Росії або підштовхне Україну до нападу. Ці аргументи просто невірні. По-перше, Росія вже є присутньою в Україні з важкими озброєннями. Там більше російських танків, чим в усій Західній Європі. Це дуже потужна військова присутність. І ще потужніша військова присутність оточує Україну з російської території», - сказав він 25 липня в інтерв'ю програмі

«Теперішній час», спільному проекту «Голоси Америки» і Радіо Свобода».   

Усі аналітики сходяться на думці, що при значній військовій перевазі Росії над Україною, постачання американських озброєнь стало б для Києва швидше моральною і політичною підтримкою, і не внесе вирішального вкладу в забезпечення української безпеки.

 

Суспільство, 11.08.2017 13:22