Скріншот з відео

Лукашенко несподівано помилував колишню дівчину Протасевича Сапегу

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко помилував колишню дівчину екс-головного редактора Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, росіянку Софію Сапегу. Тепер вона повернеться до Росії, звідки родом.

Про це повідомило білоруське агенство "БелТА". Пропагандиське видання пише, що першим про помилування дівчини розповів губернатор Приморського краю РФ Олег Кожем'яко. Він очолив делегацію, якій передали колишню опозиціонерку.

"За нашим зверненням учора Олександр Григорович (Лукашенко, — ред.) підписав указ про помилування. Думаю, що такий крок має і для тебе значення", — звернувся до помилуваної російський чиновник.

Сама Сапега, дізнавшись про це, почала дякувати за звільнення після незаконного затримання.

"Хочеться подякувати президенту Олександру Григоровичу Лукашенку за ту можливість, яку він мені надав, за той подарунок не лише для мене, а й для всієї моєї родини. За можливість повернутися додому, до своєї мами, до свого батька. За те, що мені був дано другий шанс", — заявила дівчина.

Нагадаємо, що 2021 року Протасевич і Сапега прямували з Греції до Литви. Коли літак перебував над територією Білорусі, війська країни підняли в повітря винищувач, який змусив повітряне судно провести екстрену посадку. Опозиціонерів затримали та помістили до СІЗО. Дівчину звинуватили за семи статтями й засудили до шести років в'язниці. Опозиціонерка вирішила піти на угоду з режимом Лукашенка та визнала свою "вину".

У квітні 2023 року Мінський суд у Білорусі визнав винним Протасевича у скоєнні низки злочинів і засудив до восьми років позбавлення волі. Однак вже у травні його несподівано помилували.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.06.2023 20:00