Фото: соціальні мережі

У Білорусі несподівано помилували опозиційного журналіста Протасевича: подробиці

Одного із засновників Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича помилували. Він був засуджений білоруським режимом до восьми років колонії.

Про це повідомляє держінформагенство Білорусі БелТА.

"Буквально щойно я підписав усі відповідні документи про те, що я помилуваний. Це, звичайно, просто прекрасна новина", — сказав Протасевич.

Справа Протасевича

За даними слідства, Роман Протасевич у травні-вересні 2020 року був головним редактором каналу Nexta, який широко висвітлював протести у Білорусі після президентських виборів у серпні того ж року. У жовтні 2020-го Протасевич переїхав із Варшави до Вільнюса і до травня 2021-го відповідав за роботу Telegram-каналу "Білорусь головного мозку".

Суд у справі каналу Nexta розпочався у лютому 2023 року. Крім Протасевича, під обвинувачення потрапили засновник каналу Степан Путило та колишній редактор Ян Рудик. Вони перебувають за кордоном, а тому їх судять заочно.

Держобвинувачення запросило їм 20 та 19 років колонії посиленого режиму відповідно. Обвинуваченим інкримінували скоєння понад півтори тисячі злочинів, зокрема за статтями про організацію масових заворушень, заклики до санкцій щодо Білорусі, створення чи керівництво екстремістським формуванням, а також змову з метою захоплення влади. Путила звинувачують за 13 кримінальними статтями, Рудика — за 12, а Протасевича — за 11.

У квітні суд посилив звинувачення щодо Протасевича і поставив йому, крім "організації масових заворушень" і "змови з метою захоплення влади та розпалювання ворожнечі", також "повторне керівництво екстремістським формуванням". 

Нагадаємо, московський суд заочно заарештував відомого журналіста Христо Грозєва. Його звинувачують у незаконному перетині кордону (ч. 1 ст. 322 КК РФ). Йому загрожує до двох років позбавлення волі у разі визнання вини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.05.2023 14:10