Фото: belsat.eu

Московський суд заочно заарештував відомого журналіста Христо Грозєва

Відомий журналіст-розслідувач і керівник проекту Bellingcat Христо Грозєв був заочно заарештований. Відповідне рішення щодо громадянина Болгарії прийняв Лефортовський суд Москви.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

Згідно з наявною інформацією, Грозєва у РФ звинувачують у незаконному перетині кордону (ч. 1 ст. 322 КК РФ). Йому загрожує до двох років позбавлення волі у разі визнання вини.

"Щодо Грозєва судом обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці з моменту його екстрадиції на територію РФ або з моменту його затримання на території РФ", — повідомили в суді.

За даними пропагандистських ЗМІ, журналіста обвинувачують в організації втечі за кордон шеф-редактора видання The Insider Романа Доброхотова.

Цікаво, що у грудні 2022 року міністерство внутрішніх справ Росії оголосило у федеральний розшук Грозева.

Що відомо про Христо Грозєва

Христо Грозєв — журналіст і керівник проекту Bellingcat, що спеціалізується на фактчекінгу та розвідці відкритих джерел. Його команда неодноразово публікувала розслідування про воєнні злочини Російської Федерації в Україні, справу Навального і вбивство Бориса Нємцова, "вагнерівців" тощо.

25 лютого 2022 року Bellingcat було внесено до списку "небажаних" у РФ, а в липні російська ФСБ звинуватила Грозєва в допомозі українській розвідці, яка нібито планувала викрасти військовий російський літак.

Нагадаємо, у п'ятницю, 21 квітня, Лефортівський суд Москви заочно заарештував начальника Головного управління розвідки (ГУР) українського Міністерства оборони Кирила Буданова. Його звинувачують в організації терактів у Російській Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.04.2023 22:19