Фото Романа Балука для Львівської міської ради

Львів отримав особливий статус у глобальній мережі міст ЮНЕСКО: про що йдеться

У середу, 14 лютого, Львів приєднався до глобальної мережі ЮНЕСКО міст, що навчаються — UNESCO Global Network of Learning Cities. Цей статус дозволить розвивати потенціал міста, щоб ще більше розвивати існуючі навчальні програми чи розробляти нові, проводити різноманітні обміни між країнами.

Про це йдеться на сайті Львівської міської ради.

Там зазначили, що до онлайн-церемонії, де називали усі нові міста, що отримали такий статус, долучився і міський голова Львова Андрій Садовий. Посадовець подякував від імені львів’ян за таку відзнаку.

"Повномасштабне вторгнення Росії в Україну кардинально змінило моє місто. Ми стали великим гуманітарним, медичним і реабілітаційним центром нашої країни. Ми весь час думаємо про освіту, бо без цього немає розвитку. Ми відкрили дев'ять Центрів Едукації для дорослих. Дякуємо за вашу підтримку і за цей статус. Співпраця з вами є дуже важливою для Львова і для України загалом. Разом до перемоги", — зазначив мер міста.

У міськраді виділили ключові проекти у сфері навчання впродовж життя у Львові, а саме:

  • Мережа Центрів Едукації (центри освіти для дорослих на базі бібліотек). Понад 13 000 мешканців брали участь у навчальних курсах. 88% учасників використовують здобуті навички для працевлаштування та збільшення доходу. 73% стали більш активними у громадському житті міста.
     
  • ​Реінтеграція ветеранів через створення освітніх можливостей.  В межах цього проєкту ветерани та члени їх сімей отримують психологічну підтримку, кар’єрні консультації та бізнес-навчання.
     
  • Львів налагодив співпрацю у сфері навчання впродовж життя з містами Республіки Корея, зокрема Сеулом. У 2019 році для обміну досвідом делегація зі Львова відвідала корейські міста, також делегація корейських міст відвідала Львів.

Глобальна мережа ЮНЕСКО міст, що навчаються: довідка

Глобальна мережа міст, що навчаються ЮНЕСКО (UNESCO Global Network of Learning Cities) — це міжнародна мережа, куди входять міста, які успішно просувають сферу навчання впродовж життя у своїх громадах. Мережа включає 356 міст-членів з усього світу.

Досвід Львова у розвитку концепції міста, що навчається:

  • З 2019 року Львів розвиває концепцію освіти впродовж життя у співпраці із DVV International та містом-побратимом Фрайбургом. 
  • З 2020 року діє міська Програма освіти дорослих на базі міських бібліотек.
  • З лютого 2022 року проєкти у сфері навчання впродовж життя допомогли інтегрувати внутрішньо переміщених осіб, а зараз допомагають реінтегрувати ветеранів.

Нагадаємо, 22 листопада Україну вперше обрали до складу Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Наша держава представила свою кандидатуру в липні 2022 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.02.2024 19:11